Debatt Politikernas förändringar slår mot alla oss som ännu inte gått i pension. Det betyder främst att vi ska bli tvungna att jobba fler år för att ha råd att gå i pension.

För vissa låter detta kanske OK, samtidigt som andras kroppar är utslitna långt innan dagens pensionsålder. För arbetare blir det dessutom inte många år kvar att leva som pensionär - medellivslängden är kortare än för den som är rik. För den som levt en kortare tid i Sverige så kan det bli ännu fattigare - eftersom garantipensionen inte gäller den som bott mindre än 40 år i landet.

Höjd pensionsålder är inget som kommer naturligt av att medellivslängden ökat. Vi kan göra andra val också - till exempel minska bolagsvinsterna och istället ge pengarna till oss som jobbar i företagen.

Det hade möjliggjort en rejäl pension - innan människor är utslitna och sjuka.

Förutom att stödja dagens pensionärer i deras kamp är det dags att starta ett Pensionärernas Ungdomsförbund. Alla som någon gång kommer att gå i pension måste höja sina röster nu - innan politikerna förstört systemet för trygghet på ålderns höst.