Ett parti som söker sin vilja

 En regering måste i vart fall då och då vilja något med regerandet. Det är detta viljande som ska manas fram på det Moderata stormötet i Örebro.

I dag samlas ett par tusen Moderata politiker i Örebro. Under parollen "Tillsammans - nu tar vi nya tag" ska de fram till lördag lunch diskutera allt mellan himmel och jord på ett femtiotal seminarier. Fredrik Reinfeldt talar efter lunch i dag. Anders Borg äntrar talarstolen strax före den avslutande lunchbaguetten i morgon.

 

Jag är där i dag.

Moderaterna har det lite tungt. Inte så tungt som S. M har regeringsmakten. Vilket värmer när det blåser snålt. Men lite småtungt är det allt. Partiet har en tradition av att vara ett idéparti. Mappen med spännande, utmanande och kontroversiella idéer har dock förtunnats i samma takt som mappen med regeringspropositioner har svällt. Makt- och målmedvetenheten har överflyglat samhällsförändrar- och förnyelseivern. Sådant är regerandets pris. Socialdemokraterna klarade av oerhört långa regeringsperioder inte minst därför att oppositionen var så blek. De borgerliga partierna var närmast kroniskt osams. Självklart hoppas Reinfeldt på att dagens opposition ska drabbas av ett liknande tillstånd. Men det räcker inte i längden. Väljarna är mer ombytliga nu för tiden. En regering måste i vart fall då och då vilja något med regerandet. Det är detta viljande som ska manas fram på det Moderata stormötet i Örebro.

Vilka är då de viktiga frågorna för M? Ett sätt att lista ut det är att granska de 8 av drygt 50 seminarier som är stängda för media. Ett slutet seminarium handlar om "moderat sjukvårdspolitik". Ett annat om "lokala äldrefrågor". Ett tredje om ett "nytt handlingsprogram". Är det månne innanför dessa lyckta seminariedörrar som viljandet att ta nya tag ska mejslas fram?

Läs Folkbladet på lördag. Då kommer min subjektiva rapport om viljandets tillstånd i moderaterna. Och självklart en recension av Fredrik Reinfeldts tal. Vilka nya tag vill han ta?

 
 
1

Läsarkommentarer:

Ett parti som söker sin vilja

Kommentering stängd

Ledare

Annons