Löfven bäddar för tronskifte

Min svårknäckta klockartro på förnuftet inom S har fått luft under vingarna. Det interna tronskiftet bäddar för ett annat tronskifte 2014.

Det är fascinerande hur fort det kan gå ibland. Fredagen den 20 januari 2012 hette Socialdemokraternas ordförande fortfarande Håkan Juholt. Partiet var i fritt fall i opinionen. Partiledningen betraktades allt mer allmänt som ett skämt. Partiledaren och hans närmaste omgivning sågades på i stort sett alla ledarsidor utanför Oskarshamn.

Fredagen den 24 februari heter S partiledare Stefan Löfven. Raset i opinionen har stoppats. Partiledaren möts med respekt. I DN skrivs huvudledare under rubriken "Löfven visar vägen". Människor med kompetens och auktoritet lyfts in och upp.

I centrum för uppmärksamheten på pressträffen efter att allt var klart vid lunchtid i går stod förstås Magdalena Andersson. Hon är från och med nu talesperson för S i den ekonomiska politiken. Sossarnas Borg om man så vill. Hon är nationalekonom och arbetade fram till i går som överdirektör på Skatteverket. Framförallt har hon ett långt förflutet som medarbetare i regeringskansliet hos Göran Persson och Pär Nuder. Jag känner henne som en klar och analytisk person med perspektiv och skärpa. I sitt korta tal på presskonferensen i går gav hon flera viktiga besked. Dels underströk hon hur mycket hon uppskattat att arbeta som "nationalekonom och expert" för Socialdemokraterna. Dels markerade hon att hon uppskattade att alliansregeringen håller ordning och reda på statsfinanserna. Dels riktade hon tydlig och klar kritik mot regeringen för att ha misslyckats med arbetslinjen.Andelen sysselsatta har minskat sedan 2006, sa Magdalena Andersson. Vilket är sant. Regeringen säger å sin sida att antalet sysselsatta har ökat under deras tid i Rosenbad. Det är också sant.Det som gör Magdalena Anderssons sanning mer intressant än Anders Borgs sanning är att den arbetsföra befolkningen har ökat de senaste sex åren.Därför är andelen sysselsatta viktigare än antalet sysselsatta. Viktigast av allt är att Magdalena Andersson poängterade sin roll som expert. Hon höll liksom upp ett plakat med texten "Jag är ingen politruk. Jag kan mina saker".

Vilket är precis vad S behöver.

Mikael Damberg är ny gruppledare. Katrineholmaren Fredrik Olovsson är ny gruppledare i finansutskottet. Det betyder att Damberg får företräda socialdemokraterna i partiledardebatterna medan Olovsson blir den som får möta finansminister Anders Borg i riksdagens budgetdebatter. Ett strålande upplägg i mina ögon. Å ena sidan Stefan Löfven och Magdalena Andersson som partiets ledarduo. Å andra sidan får två begåvade personer i riksdagsgruppen chansen att visa framfötterna i de centrala riksdagsdebatterna. Lägg till det partisekreteraren Carin Jämtin och den nyrekryterade Emma Lennartsson som ny stabschef.

Helt plötsligt - endast några veckor efter katastrofläget - har S en regeringserfaren och kompetent partiledning på plats. Min svårknäckta klockartro på förnuftet inom S har fått luft under vingarna. Det interna tronskiftet bäddar för ett annat tronskifte 2014.

 

 
 
21

Läsarkommentarer:

Löfven bäddar för tronskifte

Kommentering stängd

Ledare

Annons