I början av sommaren avslöjades att flera anställda vid statliga Riksgälden i tjänsten skulle ha tagit emot surfplattor, spelkonsoler och presentkort från företaget Labcenter som anordnar kurser. Men någon mututredning blir alltså inte av – vare sig mot de anställda eller mot företaget.

Jag fann inte att det fanns anledning att anta att mutbrott begåtts, säger åklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption till TT.

Misstänkt förskingring

Utredningen avseende Riksgäldens medarbetare fortgår dock på City åklagarkammare i Stockholm, där en förundersökning om förskingring i stället inletts. Åklagare Jens Nilsson vill inte ytterligare kommentera vad misstankarna handlar om.

Det har inte vidtagits några utredningsåtgärder, säger Jens Nilsson.

Totalt elva anställda samt en före detta medarbetare på Riksgälden misstänks.

Även anställda på Sjöfartsverket och Transportstyrelsen har sedan tidigare anmälts för att ha tagit emot mutor från Labcenter, och region Östergötland har undersökt mutbrott kopplat till samma företag, men valt att inte anmäla.

Flera myndigheter

Alf Johansson bekräftar att fler myndigheter anmält misstänkt mutbrott, men han vill inte gå in på vilka.

Det finns andra myndigheter också som anmält. Men därutöver har jag inga kommentarer, säger han.

Inget beslut om förundersökning är fattat i dessa fall.

Det är så pass nyligt inkommet, säger Alf Johansson.

Labcenter har hela tiden avvisat att det skulle handla om mutor, och skriver i ett mejl till TT att myndigheterna "både beställt och betalat för grejerna” – som företaget inkluderar som tillbehör till kurser.

Enligt företaget har man nu haft dialog med ett antal myndigheter för att "förtydliga köpprocessen" i samband med utbildningarna.