Kriminaltekniker undersökte ubåten Nautilus i flera timmar, och vid lunchtid på söndagen fick Jens Møller Jensen, chef för Köpenhamnspolisens avdelning för mordutredningar, en rapport från teknikerna som gjorde att en pressträff kunde hållas i centrala Köpenhamn.

Ubåten har genomsökts och där finns ingen person, varken död eller levande, säger Møller Jensen.

Nu börjar en noggrann spårsäkring av ubåten tillhörande Peter Madsen, som sedan i lördags eftermiddag sitter häktad misstänkt för att av "oaktsamhet" ha orsakat den 30-åriga svenskans död.

Artikelbild
Det kommer troligtvis ta resten av dagen för våra tekniker och de betraktar fortfarande ubåten som en potentiell brottsplats. Att vi inte hittat någon i ubåten gör att vi fortsätter sökningen efter svenskan.

Avslutat för dagen

Sökpådraget sker i Kögebukten utanför Själland och i södra Öresund, och det danska försvaret hjälper polisen i den stora insatsen. Sonarutrustning och dykare används bland annat i arbetet.

Jag har fått veta att det är mycket svårt, det är ett relativt stort område som vi söker i, säger Jens Møller Jensen som uppmanar folk på sjön att tipsa polisen om de ser något misstänkt.

Med hjälp av polishundar har det även gjorts sökningar efter den svenska kvinnan på land.

Vi stänger inga möjligheter och hoppas att vi kan hitta svenskan vid liv, men omvänt är vi också förberedda på att det tyvärr inte behöver vara så.

Sökandet avslutades efter klockan 20 på söndagskvällen men återupptas tidigt på måndagen, enligt Møller Jensen.

Motstridiga uppgifter

Ubåten bärgades på lördagskvällen. Efter midnatt lyftes ubåten upp och flyttades sedan till Nordhavn. På söndagen kunde polisens kriminaltekniker ta sig in i farkosten sedan den tömts på vatten.

Misstanken om att ubåten sänkts avsiktligt strider mot vad Peter Madsen själv sagt, nämligen att den sjönk på grund av ett fel med ballasttanken. Svenskan sågs ombord på ubåten i torsdags kväll, men hon är sedan dess försvunnen.

Vi har många bilder från när ubåten åkte ut. Vi är intresserade av att veta mer om var de två har setts och när, säger Jens Møller Jensen.

Nära kollision

Aftonbladet uppger att ett större handelsfartyg var nära att krocka med ubåten i Öresund vid midnatt natten mot fredagen –bara drygt två timmar innan Peter Madsens ubåt anmäldes försvunnen.

Ubåten korsade farleden, endast 30 meter för om oss. Den var helt nedsläckt och jag såg den tack vare månskenet. Det var extremt nära en kollision, säger ett vittne ombord på fartyget till tidningen.

Den danska polisen betraktar informationen som "väldigt viktig" efter att ha varit i kontakt med vittnet.

Jag kan bekräfta det, men jag vill inte svara på frågor, säger Jens Møller Jensen till TT.

Ny förklaring

Åklagarens brottsrubricering inför häktningsförhandlingen var mord alternativt dråp, men domaren Kari Sørensen såg inte skäl att häkta mannen för det. Åklagaren presenterade ett alternativt yrkande för rätten sedan hon hört den misstänktes förklaring under förhandlingen.

Madsen förnekar brott men häktades för "uagtsomt manddrab", vilket kan jämföras med den svenska brottsrubriceringen "vållande till annans död".

Tidigare har Peter Madsen uppgett att kvinnan gick iland på torsdagskvällen vid en restaurang på Refshaleøen, ett hamnområde i Köpenhamn. På frågan om Madsen står fast vid sin förklaring svarar Jens Møller Jensen:

Han har sagt att han lämnade henne klockan 22.30 på Refshaleøen. Sedan har vi fått en annan förklaring, men jag varken kan eller vill säga mer om det.