För tredje året i rad anordnade de boende i Drothem under lördagen en egen dag för kvarteret. Tanken är att fler ska kunna ta del av Söderköpings äldsta stadsdel.

– Vi vill uppmärksamma den här delen av staden. Det finns otroligt mycket spännande historia här och vi vill att fler ska se hur fint det är, säger Sophia Melin, ordförande i nystartade Föreningen Drothem.

Flanerande besökare kunde handla hemmagjorda produkter på marknaden vid Skvallertorget, se motorcyklar från 1930- och 40-talet, gå på loppis eller på fotoutställning hos IGTO-NTO.

Artikelbild

| Trånga kvarter. Många ville fynda på loppisen vid Trångsundsgränd.

De boende i området öppnade också upp sina trädgårdar och gårdar för att fler skulle få ta del av de historiska husen. Två av dem var Birgitta och Hans Winblad som äger Rydbergsstugan, eller Kalle mä pipas stuga som den också kallas. Huset är ett parhus från 16- eller 1700-talet och fick sitt namn efter klockringaren Kalle som bodde där under 1900-talets första hälft.

– Han satt alltid här på en pall med sin hatt och en pipa i munnen, säger Birgitta Winblad.

Hon och hennes man Hans köpte huset 2004. Under åren har de renoverat det invändigt, men stugans detaljer och gamla känsla finns kvar.

– När vi klev in genom dörren var det som att kliva tillbaka i tiden. Vi har bevarat huset och den känslan, säger Birgitta Winblad.

Artikelbild

| Visor. Bert Svensson och Ulf Georgi underhöll med kända visor. Ingrid Dardels polska, Fattig bonddräng och sjösala vals var några av dem.

Dagen blev både solig och välbesökt. Inge Lundgren och Karl-Erik Västergren bor i närheten och har gått alla tre år som den har anordnats.

– Det brukar vara ganska mycket folk. Det är alltid roligt, jag hoppas att det fortsätter, säger Inge Lundgren.