Den borgerliga oppositionsalliansen (C, FP samt KD) i Söderköping presenterade på fredagen sin skuggbudget. I många punkter kan den sägas följa majoritetens budget men på några punkter skiljer sig bedömningen.
– Vid tertialuppföljningen i slutet av maj där 2015 års fyra första månader summeras ser vi att det inte går så bra, säger Inga-Lill Östlund (FP), oppositionsråd.
– I helårsprognosen för nämnderna går vi mot ett negativt resultat på 1,5 miljoner kronor. Socialnämnden står för 5,3 miljoner i underskott mot budget och barn- och utbildningsnämnden för 3,4 miljoner kronor. Det gör att ingångsläget för 2016 års budget ser lite annorlunda ut.
Oppositionen pekar på att de senaste åtta åren (när de satt i majoritet) gick kommunen med överskott vilket har krävts för att kunna investera.
– Nu står vi inför stora investeringar i ny skola, LSS-boende och annat och då måste man hitta pengarna till detta, påpekar Inga-Lill Östlund som tillägger att majoriteten visat väl stor generositet mot nämnderna.
– Kostnaderna måste minskas genom rationaliseringar och effektiviseringar, säger Anders Eksmo (KD).
Han tillägger att majoriteten vill skjuta till pengar från resursfördelningsreserven (en form av buffertfond på 5,5 miljoner årligen) för att kompensera förlusterna.
– När det gäller 3 miljoner till Socialnämnden och 1,6 miljoner till Barn- och utbildning är vi med på det, här beror det på olika oförutsedda förändringar som till exempel större antal barn.
Men de ytterligare 3,7 miljoner som nämnderna tillåts dra över budget är man mer skeptisk till.
– De här pengarna som man alltså lägger över till driften tas från kommunens resultat, det är pengar vi skulle kunna investera för och det reserverar vi oss emot, säger Katarina Karlberg (C).
På intäktssidan för 2015 har denna också blivit mindre än budgeterat.
– Det är främst beroende på uppskjutna eller stoppade byggen som lett till mindre inflyttning. Förseningen av byggnation på Vikingen berodde på ett överklagande men när det gäller Brunnsparksbygget och Mariehov har ju majoriteten ändrat på besluten. Detta har sammantaget lett till förlorade skatteintäkter i storleksordningen 5 miljoner kronor, säger Inga-Lill Östlund.
Vad FP, C samt KD vill satsa på under mandatperioden är bland annat att undersöka om fler verksamheter kan läggas ut på entrepenad, här nämns särskilt Stenbrinkens tillagningskök i S:t Anna. Man vill också höja ambitionsnivån i bredbandssatsningen till att 95 procent av landsbygdsbefolkningen ska ha tillgång till bredband 2025. Den borgerliga alliansen vill också se kultur och turism som ett eget prioriterat område.