Det pågår en mängd planärenden i Söderköpings stad för tillfället som befinner sig mer eller mindre långt fram i processen, enligt kommunen är omkring 17 detaljplaner igång. Det största är planprogrammet för Alboga/Högby där det planeras för enbostads- och flerbostadshus, förskola och äldreboende – det kan handla om uppåt 1000 lägenheter och en förutsättning är att den verksamhet som drivs av Söderköpings Ryttarsällskap (stallet) måste flyttas. Området det handlar om består i övrigt till största delen av grönområden och obebyggd åkermark.
Just vad gäller Alboga tog samhällsbyggnadsnämnden på mötet den 27 september beslut att uppdra till förvaltningen att ta fram programförslag. Den borgerliga alliansen (C, L samt KD) reserverade sig och anser bland annat att ärendet behöver utredas utförligare. Dessutom påpekar man att det pågår ett arbete med fördjupad översiktsplan (FÖP) för staden; tas det fram planprogram över stora geografiska områden innan FÖP:en är färdig bakbinds det arbetet. Dessutom menar alliansen att programförslaget borde bli föremål för samråd i ett tidigare skede av processen.
Alboga-området är emellertid bara en av flera planer, ehuru störst. För Eriksvik är samråd genomfört, här handlar det om cirka 90 lägenheter. Vid gamla reningsverket planeras för cirka 100 lägenheter och i området vid gamla brandstationen finns planer på mellan 30 och 60 lägenheter, förskola, butiker och trygghetslägenheter samt 60-70 parkeringsplatser, här kan det bli fråga om en markanvisningstävling.
Bland de mer kontroversiella delarna är de planer som rör förtätning av några områden med villabebyggelse. Ett exempel är kvarteret Rönnen där samråd är genomfört och en hel del kritik har framförts på planerna som bland annat innefattar en ändrad högsta byggnadshöjd från 4,5 meter till 7,5 meter. Kritik har också framförts om planerna rörande villaområdet Skogshem där det föreslås en utvidgning, här har det ursprungliga förslaget omarbetats.
Genomgående för synpunkterna om de sistnämnda planerna är att grönområden försvinner samt att planerna innefattar högre byggnader bland villor som ändrar karaktären på områdena. Kritik riktas också mot att medborgarinflytandet har åsidosatts tidigt i processen.