I S:t Anna har mycket folk samlats på förmiddagen. Nationaldagsfirandet har dragit igång och snart ska Peter Johansson och Matilda Grün äntra scenen.

– Det är nog rekordmycket folk här i år, säger Pia Liedholm som förut jobbade som skärgårdssamordnare men den här dagen är här mer privat.

– Vädret är ju perfekt idag, sol men inte tokvarmt, sedan tror jag det kommer ännu fler folk i eftermiddag som ansluter från flygdagen i Stegeborg.

Artikelbild

| Ramunder dans & spelgille framträdde både i S:t Anna och i Söderköping.

När Peter & Matilda gör sig redo för att äntra scenen samlas mycket människor för att lyssna. De börjhar med några Ted Gärdestad-låtar men extra populärt är att de sedan väljer att göra flera låtar skrivna av Bo Wastesson som bor i S:t Anna. När sedan både Matilda och Peter i ett mellanprat slår ett slag för att äldreboendet Stenbrinken borde få vara kvar får de stora applåder.

I Brunnsparken är det också mycket folk. Firandet har börjat på Rådhustorget där man firat flera nya svenska medborgare.

– Det blev en utdelning av en liten bordsflagga och så en liten ljuslykta med Söderköpingsmotiv på, berättar Karolina Nilsson, vikarierande kultursekreterare.

För talet står arkeologen och skådespelaren Mattias Schönbeck som pratar om vad svenskhet egentligen är innan han slutade med orden: "Länge leve yttrandefriheten som fyller 200 år i år!". Ett spännande inslag och det kanske mest bejublade var dansgruppen AFK, en grupp bestående av sex afghanska ensamkommande flyktingpojkar som bland annat dansade en afghansk folkdans. För detta fick de stora applåder av Brunnsparkens publik.