2016 påbörjade Anne-Louise Kroon en förstudie om ett eventuellt coffice i stan – och det visade sig att intresset för en mötesplats för näringslivet var stort. När även kommunen var med på tåget stod det klart att idén kunde förverkligas. Det är Stadskärneföreningen som står bakom mötesplatsen och Söderköpings kommun stöttar genom att hyra arbetsplatser till näringslivssamordnaren och den nya chefen för turism, fritid och kultur.

– Näringslivschefen har ju också en påse pengar med sig som också kan komma att användas för verksamheten, säger Yvonne Persson (M), kommunalråd.

Vad tror du att ett coffice kan betyda för staden?
Artikelbild

– Förhoppningen är att nyföretagare och även etablerade företagare ska upptäcka och dra nytta av varandras kompetens. Att man kan hjälpa varandra till utveckling och stimulans, säger Persson.

Lokalerna håller nu på att byggas om för det nya ändmålet och i januari blev det "grand opening". Det är i nuläget klart med ett par företag som kommer att ha kontor i lokalerna. LRF Konsult är ett av dem, vilket är en nyetablering i stan.

Men det finns fortfarande lediga platser, säger Anne-Louise Kroon, och det som eftersöks är framför allt företag inom ekonomi, IT och kommunikation.

– Det är stor efterfrågan på de tjänsterna och vi behöver höja hela kompetensen inom näringslivet på de områdena.

Hon söker också efter fler så kallade supportrar till verksamheten. Som supporter får man möjlighet att marknadsföra sig på Coffice och i gengäld ska man bidra med aktiviteter till andra.

– Det kan handla om att hålla i en utbildningskväll eller en föreläsning. Det är ett intressant koncept att man både ger och tar av varandra.

I lokalerna kommer det också finnas möjlighet att hyra en kontorsplats på kortare tid och det finns även ett styrelserum och en eventyta att hyra.

– Vi kommer också ha åtta utbildningsplatser, och vi kommer att samarbeta både med Nyströmska skolan och universitetet. Jag ser oanade möjligheter genom den här fysiska mötesplatsen, säger Kroon.

Söderköping dalade i den senaste näringslivsrankingen, kan det här förbättra företagsklimatet?

– Absolut.  Vi har idag ingen gemensam arena att verka på och jag har varit verksam i flera föreningar där det varit en önskan att komma samman på ett mera organiserat sätt.

En konkret förbättring hon nämner är att Söderköpings Nyföretagarcentrum kommer att ha sina utbildningar här, i stället för som idag i Norrköping. Det kommer öka chanserna till nyföretagande i Söderköping, menar hon.