150 ekipage från hela landet är anmälda till tävlingen som pågår i tre dagar i LarsA-Hallen i Söderköping. Varje hund deltar i åtta lopp, varav fyra i hopp och fyra i agility.

– Hundarna får inte vägra eller riva. Det här är rutinerade hundar på en hög nivå. De vet vilka hindertyper som kommer och de kan det, säger Eva Persson från Söderköping.

Hon kommer inte att delta i år men förra året vann hon landslagsuttagningen i mediumklassen och tog silver i lagklassen för mediumhundar på VM i Spanien.

Förutom att få vara med i landslaget och delta i European Open i Italien och VM så finns det möjlighet att kvalificera sig till nordiska mästerskapen. Hundarna tävlar i storleksordningen small, medium och large.

– Det är väldigt mycket vallhundar, som sheltie och border collie men det är ett ganska stort spann på raser. Pudel och terrier finns också med.

Vad gör agility så roligt?

– När allt stämmer blir det magiskt. När det är högsta tempot genom banan och man får hunden att gå precis där domaren tänkt. Det är ett samspel och en känsla mellan hund och förare, det är nästan så att hunden vet vad föraren tänker, säger Eva Persson.