Söderköpings kommun köpte Mariehov, ett stort markområde norr om Göta kanal, 2006 och betalade då 24 miljoner kronor. Planen var att det skulle bli mellan 1 200 och 1 400 bostäder där. Men planen gick i stå eftersom marken ligger på "fel" sida om nya E22 och man insåg att det skulle bli för dyrt att dra dit vägar, el och VA. I september 2015 beslutade kommunfullmäktige i stället om en försäljning.

– Vi har en mark- och fastighetsplan som uttalar vart vi ska äga mark och enligt den så ligger inte Mariehovs herrgård inom det området, säger Anders Bevemyr, (S), kommunalråd.

Varför har försäljningen inte skett förrän nu?
Artikelbild

| Interiör. Hög till tak, kakelugnar och orginaldetaljer från 1836 finns i huset.

– Vi har ju velat sälja ett bra tag men det beror väl på att det har varit mark som varit utarrenderad och att det funnits hyresgäster. Det är sådant som måste lösas innan man kan annonsera ut det.

Men nu ligger alltså byggnaden och en del av marken ute till försäljning. Huvudbyggnaden är uppdelad i tre olika lägenheter varav en är en pampig paradvåning med stora salar, högt till tak, originaldetaljer och kakelugnar. Huset har 19 rum och är på 687 kvadratmeter. Det finns också ett stall med elva boxplatser samt ridhus och ridbana.

– Det är ett spännande objekt för den som vill driva verksamhet eller bo flott. Det är unikt för det är inte ofta det kommer ut sådana här fastigheter som ligger så nära både Söderköping och Norrköping, säger Rebecca Regnander, ansvarig mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Annonsen har legat ute i en dryg vecka och några spekulanter har bokat visning.

– Förhoppningsvis hittar vi rätt kund som ser möjligheterna. Det är ett jättefint läge och från nästan alla rum ser man Göta kanal och öppna vidder.

Det står att det finns renoveringsbehov?

– Jag men så är det alltid på gårdar, det är inget som är akut. Lägenheterna har ju varit uthyrda hittills men en köpare har troligen högre krav och kommer vilja renovera för att få det mer exklusivt.

– Antingen blir köparen någon som hyr ut de bostäder som finns idag eller så blir det någon som gör om det till privatbostad. Tredje alternativet är att någon vill driva verksamhet i huset och då gör om hela planlösningen, säger Rebecca Regnander.

Vad kommunen ska göra med pengarna de får loss genom försäljningen är inte helt klart.

– Vi kommer investera i andra fastigheter, alternativt att vi behöver köpa mark där nya E22 ska gå fram. Jag kan inte säga några särskilda objekt idag som vi behöver köpa in, säger Anders Bevemyr.