Det är ett fel i en tryckstegringsstation som gör att säkerhetsventilen kan lösa ut i varmvattensberedare i husen i Luddingsbo. När det sker sprutar upp till tio liter vatten ut, ofta rakt ut i rummet. Det är helt enkelt en nödåtgärd som gör att varmvattensberedaren inte ska explodera, men som kan medföra stora vattenskador om det inte upptäcks.

– Det är ju en sak om folk är hemma, men i det här området är det många sommarstugeägare så för dem är det en god idé att titta till huset nu, säger Mikael Fransson, drifttekniker på VA-enheten.

Vad han vet är det minst fyra husägare som drabbats och som rörmokare varit och bytt säkerhetsventil hos.

Kommer de ersättas för kostnaden?

– De får själva kontakta sitt försäkringsbolag och så tar vi självrisken. Så klart ska de ersättas, för det här ska inte kunna hända egentligen.

Det var i torsdags i förra veckan som tryckstegringsstationen, alltså den pump som ska höja trycket så att vattnet kommer fram till alla hus, började krångla. Vad som har hänt är att trycket har ökat för mycket men varför är ett stort frågetecken.

– Det här är helt nytt för oss, säger Mikael Fransson.

Tryckstegringsstationen är nu avstängd och kommer inte att sättas igång igen innan en expert varit på plats.

– Vi kan inte starta upp innan vi vet vad som är felet, säger Fransson och tillägger att vattentrycket ut till husen ändå fungerar.