Det var en ganska unik händelse som tilldrog sig i det tysta strax efter lunch i kommunhuset på tisdagen. Denna dag var det nämligen dags för det första steget i den nya, öppnare linje som kommunen vill etablera: ett kommunstyrelsesammanträde öppet för allmänheten att närvara på.
Men trots att man annonserat var det inte många som hörsammat inbjudan, en knapp handfull åskådare, varav flera med bakgrund i politiken, fanns på plats för att följa detta informationssammanträde lett av ks-ordföranden Mattias Ravander (S). Men åhörare eller inte, mötet satte igång på utsatt tid.
Mötet började med en dragning av de konsulter som tittat på markstrategin för Mariehovsområdet. Detta har ju varit lite av en stridsfråga men de grundläggande besluten är redan tagna så det blev inga större strider om utredningens slutsatser.
Förslaget till beslut innebär att Grindtorp, Vargbacken och Duvkullarna ska försäljas, man vill också utreda förutsättningarna för att bilda ett kommunalt naturreservat kring Vargbacken men detta ska Folkbladet återkomma till.
En fråga där meningarna gick isär var förslaget om försäljning av Brunnskyrkan samt utarrendering av parkmarken runt denna. Oppositionsrådet Inga-Lill Östlund (FP) höll med om att kommunen inte ska äga Brunnskyrkan men var lite frågande om några skrivningar i arrendeavtalet som ska löpa på 25 år.
– Jag är positiv till försäljningen men Brunnskyrkan ligger på mark som kommunen äger så här gäller det att få till ett bra avtal.
Mer skeptiska var Vänsterpartiet genom Malin Östh.
– Vi ställer oss negativa till både försäljningen och arrendeavtalet, konstaterade hon och ställde sig undrande till hur enigheten egentligen var hos majoriteten eftersom Miljöpartiet tidigare sagt nej till av avyttra detta område på ett fullmäktige.
– Då var det frågan om att sälja marken men nuvarande arrendeavtal ställer vi oss helt bakom, svarade Åza Diaz Mägi (MP).
I en paus får Folkbladet tillfälle att ställa en fråga:
Hur känns det med öppet sammanträdande?
– Än så länge är det ärligt talat inte så stor skillnad, svarar Mattias Ravander som också konstaterar att uppslutningen inte är överväldigande.
– Vi får se till att marknadsföra det lite bättre till nästa gång.
Nästa öppna ks-möte hålls den 29 september, sedan ska man bestämma om en fortsättning.
– Vi får göra en utvärdering då. Det som är viktigt är också att medborgare som kommer på denna sorts möten vet om att man inte har rätt att avbryta eller delta i diskussionen, det finns väl vissa mer brännande och kontroversiella frågor där man skulle kunna tänka sig att det kan vara svårt att inte delta eller argumentera men då är detta fel forum, säger Mattias Ravander innan mötet fortsätter.