NT ringde upp entreprenörerna för att höra vad de hade för kommentarer om den överfulla stationen och varför de inte varit där och tömt.

Stena recycling sköter tömningen av kartong, plast och livsmedelsförpackningar på stationen. Regionchef Jonas Andersson säger till NT att företaget inte ställer upp på en intervju. Han vill heller inte att NT skickar bilder på hur det såg ut på återvinningsstationen i Söderköping på Telegatan under måndagen.

– All kommunikation får företaget Förpacknings och tidningsinsamlingen, FTI, sköta, säger han.

Företagets kommunikationschef Åsa Ahlgren Berntson skriver i ett mejl till NT att FTI tar på sig fulla ansvaret för det som har hänt och att tidningen kan vända sig till dem med frågor.

En annan av entreprenörerna som tömmer behållare på återvinningsstationen är företaget Ragnsells. De sköter tömningen av tidningsbehållarna. Cecilia Zarbell som är kommunikationschef på Ragnsells har sett bilder från platsen.

– Det ser helt bedrövligt ut, men det är inga tidningar utanför behållarna. Det är mest kartong. En av våra chaufförer passerade stationen igår och kontaktade då FTI och sa till dem att det nog behövs fler behållare på platsen eller att tömningarna kanske måste ske tätare.

Cecilia Zarbell på Ragnsells säger till NT, att hon har ingen aning om ifall de har varit där och tömt behållare på tidningar efter att återvinningsstationen öppnades den 5 maj. Hon tror att stationen blivit överfylld på grund av att den är ny.

– Det är väl en intrimningsperiod nu. Det tar väl ett tag innan man vet hur många behållare som ska placeras ut där och hur ofta de ska tömmas, säger hon.

Företaget Suez recycling ska tömma glasbehållarna på platsen.

– Det var inga problem med glas på platsen. Vi har koll på det vi ska tömma där. Ingen aning om varför det blivit så där på stationen, säger Jari Thörqvist avdelningschef på Suez.

FTI har i en tidigare intevju sagt till NT att de tar på sig hela ansvaret för att återvinningsstationen var överfull.