Gruppen från staden Bobruisk i Vitryssland, tillsammans med två chaufförer och en tolk, har verkligen gjort kommunen.

Under besöket hann gruppen gå på Arbetets museum, Linköping och se Stegeborg. I skärgården hann man med lunch på Mon där de diskuterade byggnationsfrågor och allemansrätt. Gerd Aronsson tog också med besökarna till sin bror i Gårdeby för att titta på hans biodling.

Utbyte
- I fem år har vi haft det här samarbetet och utbytet, säger Gerd Aronsson (S), som guidat runt besökarna. Vi visar vad som finns gällande institutioner, både landstinget och kommunen, och hur vi arbetar och hur det går till i ett demokratiskt land.

Artikelbild

Söderköping

En av sakerna som fascinerade besökarna var barnkliniken på Vrinnevisjukhuset.

- Det luktade inte lasarett, sa de, och att det var hemlikt, att föräldrar fick vara med och att det fanns en anda som var hemlik. De kände sig välkomna.

Ställde frågor
På sjukhuset passade de på att besöka Kommunal, avdelning 31, som arbetar med fackliga frågor. Gruppen fick ställa frågor och Gerd Aronsson, som själv arbetat på sjukhuset, berättade att personal fick tycka till om byggnationen av sjukhuset.

- De som arbetade på golvet fick vara med och bestämma. Det tyckte de var imponerande.

Mänskliga rättigheter och FN:s arbete föreläste Viola Furubjelke om vid en av middagarna.

Projektet är ett SIDA-projekt, där Socialdemokraterna sökt finansiering ur Olof Palmes minnesfond. Gruppen bodde på Dockans Camping.

Nästa projekt är en grupp gäster från Sydafrika.