- Det blir lite som att sluta cirkeln. Jag hade mitt första jobb som diskare på Söderköpings Brunn. Det känns kul att komma tillbaka, säger Varg Gyllander.

Där i disken på "Brunnen" anade Varg inte att han ett antal år senare skulle återvända till Söderköping. Och ta plats som huvudperson i en av författarkvällarna på Bondens crêperie.

Men vägen dit har varit lång och varierad för författaren som började som kock men alltid drömt om skrivandet. Efter ett tag inom kockyrket bestämde sig Varg Gyllander för att göra slag i pojkdrömmen och bli journalist.

Det faktum att han alltid har haft svårt att stava har aldrig varit något som fått stå i vägen.

- Jag bestämde mig helt enkelt för att det skulle gå. När jag gick i skolan hade jag en stor berättarglädje. Det har jag alltid haft. Men jag har aldrig kunnat - och kan fortfarande inte - stava.

Lätt att blanda
Varg Gyllander tog plats som kriminalreporter på Norrköpings tidningar. Efter en mellanlandning på Tidningarnas telegrambyrå var steget till Rikskriminalpolisen inte så långt.

Men det är en balansgång att kombinera skrivande av kriminalromaner med att jobba för polisen.

- Men det är faktiskt lättare än jag trodde. Jag trodde det skulle bli svårt att inte blanda ihop de två rollerna men jag tycker faktiskt inte att det är ett problem. Däremot har jag en stor förmån i att få vara med och studera några av rikets vassaste hjärnor, säger Varg och fortsätter:

- Jag brukar säga såhär: om jag ska läcka ut någon hemlig information så vore det väldigt dumt att göra det i en bok där det står mitt namn på framsidan.

Stöttande kollegor
Men i samband med anställningen på Rikskriminalpolisen gjorde han en deal. Ingen bokpublicering på två år.

- De ville nog se det som en chans att bygga upp ett förtroende innan. Jag kom ju som journalist och civilperson in i en värld med mycket hemligheter. Efter två år fick jag min bok publicerad och jag har inte mött några sura miner alls. Tvärtom, säger Varg.

På måndag ska han inte bara prata om balansen mellan skrivande och jobbet på Rikskriminalpolisen. Varg Gyllander vill också prata om att göra det som kan tyckas vara omöjligt.

- Man kan göra vad man vill. Jag vill gärna se det som att jag är lite av en ambassadör och vill visa att det inte är omöjligt att göra saker bara man bestämmer sig för att det ska gå.