Kåren har tagit fram ett eget märke för att fira att scouterna i Söderköping fyller 100 år. Egentligen var det en slump som gjorde att de uppmärksammade att föreningen funnits så länge.

Några av ungdomarna började att leta i gamla papper. Mitt framför näsan hängde bevisen i de egna lokalerna, tavlor med inramade kvitton varav de äldsta var från 1917.

– Det var roligt att hitta. Förr fanns det många scoutkårer, en i varje socken, säger Annica Andersson.

Artikelbild

| Johanna Andersson kan en massa knopar och är duktig på att surra.

NT besöker dem en regnig torsdagskväll. Alla är i full gång med att förbereda inför jubileet. Ungdomarna lär sig olika knopar av varandra. De ska med slanor tillverka en A-bro, en anordning för att ta sig över ett vattenfyllt dike torrskodd. De äldre som är äventyrare lär de yngre som är upptäckare. Knopen skotstek döps snabbt om till scoutstek och det surras med rep överallt.

– Det är roligt att vara ute i naturen och bygga saker. Att sova ute och åka på läger är bäst, säger Rasmus Karlsson och får medhåll av alla.

De berättar glatt att alltid händer det något oförberett. Som den gången då ledarna glömde allt dricksvatten och en förälder fick hjälpa till att hämta vatten.

Att ta märken är populärt. Det finns en hel mängd olika märken för olika åldrar och handlar om att kunna simma eller göra upp en eld och veta hur man passar den. Eller så kallade bevis för att man kan hantera en kniv eller yxa. Dessa kan också dras in om man inte hanterar verktygen på ett säkert sätt.

Artikelbild

| Hajker bäst. -Att vara ute på övernattningar tillsammans är roligt. Man umgås mycket, säger Clara Hjortmark.

– Vi lär oss väldigt mycket men vi umgås också. Vi lagar mat och för ett märke ska vi själva planera en hajk och göra matinköp själva så att det räcker för alla. Det har vi inte gjort än, säger Clara Hjortmark.

– För ett märke ska de göra saker för någon annan, tjugo osjälviska saker. Det var många tankar som kom upp och det var en populär uppgift, berättar Annica Andersson.

Artikelbild

| Gänget. De lär känna varandra, umgås och hittar på saker. Scouting är kul säger alla.

De olika scoutgrupperna träffas en gång per vecka. Minst en helg per termin åker de ut på hajk och sover utomhus. Oftast blir det fler gånger för både barn och vuxna gillar det bäst. Oavsett väder.

Besökarna som kommer till scoutkåren på söndag kan gå olika stationer. De som vågar kan åka A-bron, som ungdomarna surrat, över den vattenfyllda bäcken. Förhoppningen är att även några äldre scouter, som kanske inte är aktiva i dag, kommer och delar med sig av sina minnen. Eldstaden ska brinna och det finns både korvgrillning och plats att sitta framför elden.