Ännu ett avhopp från Sverigedemokraterna

Nu väljer även Madeleine Laine att lämna Sverigedemokraterna.

SD:s ordförande Darko Mamkovic beklagar avhoppen, men menar att "Sandras falang" nu är borta.

SD:s ordförande Darko Mamkovic beklagar avhoppen, men menar att "Sandras falang" nu är borta.

Foto: Calle Slättengren

Politik2019-10-29 20:05

Redan i juni aviserade Madeleine Laine, då SD:s gruppledare i utbildningsnämnden, att hon funderade på att lämna partiet. Detta i samband med att Sandra Karlsson, då SD och nu Landsbygdspartiet oberoende (Lpo), fråntogs sitt ansvar för de nämnder hon ansvarade för. 

– Jag hoppas att beslutet ska ändras. Men gör det inte det får jag fundera på om jag vill fullfölja mitt uppdrag eller inte. Jag får ta det beslutet i höst, sade hon till Folkbladet då.

Beslutet ändrades inte och nu är hösten snart inne på sin tredje månad. Madeleine Laine har fattat sitt beslut: Hon lämnar SD.

– Jag vill inte sammankopplas med det paritet längre.

Hon väljer dock att sitta kvar i utbildningsnämnden.

– Jag känner att det är ett så pass viktigt uppdrag. Kompetens går före politisk tillhörighet, förklarar Madeleine Laine, som är legitimerad lärare.

Hon beskriver ett väl fungerande samarbete med Sandra Karlsson. Dyker frågan upp om att gå över till Landsbygdspartiet oberoende, dit Karlsson och andra som hoppat av SD under året gått, får hon ta ställning till det då. På frågan om hon fått andra erbjudanden, svarar hon:

–Allt är inte klart än, vi får se. 

Hon beskriver hur de högre tillsatta i partiet i Norrköping har egna agendor, vilket skapar stora samarbetssvårigheter – "framförallt att man tillsätter folk som stöttar rätt personer i stället för att föra politiken framåt i Norrköpings kommun" – som hon säger. Det som fick henne att till sist lämna partiet var när Darko Mamkovic i höstas kallade utbildningsnämndens ledamöter till möte utan att kalla henne, som är gruppledare.

– Jag tänker inte beblanda mig med den här typen av människor längre. Det är ett fulspel som sker bakom väggarna, säger hon.

Madeleine Laine meddelade SD via mail i september att hon lämnar partiet. Med vändande mail fick hon en bekräftelse om att hennes utträde mottagits.

– Sedan dess är det ingen från partiet som hört av sig. Den första personen som hör av sig över huvudtaget är du.

Darko Mamkovic, ordförande SD Norrköping, tycker att det är tråkigt att partiet förlorar platser. Madeleine Laine är den sjätte SD:aren som antingen lämnar partiet och sina uppdrag helt, eller, som de flesta, som lämnar partiet och sitter kvar som politisk vilde, under det senaste året.

– Det visar vad de har för moral och vilken syn de har på demokrati och det politiska systemet. Det är beklagligt, säger han.

Han beskriver hur "Sandras falang" nu är borta och att partiet kan fokusera på politik i stället för "det som de hållit på med".

– Nu är det stabilt. Vi pratar och är öppna mot varandra, och alla behöver inte ha samma åsikter. Ibland får man ge sig, man får inte alltid igenom det som man vill. Det var det som var deras problem: De gav sig inte när de inte fick sin vilja igenom, säger Darko Mamkovic.

Madeleine Laine har valt att lämna SD. Men behåller sin plats i utbildningsnämnden.
Madeleine Laine har valt att lämna SD. Men behåller sin plats i utbildningsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!