Under 2016 dog 64 östgötar efter att de har ramlat omkull. Den här veckan anordnas den nationella kampanjen Balansera mera.

Balansera mera samordnas av Socialstyrelsen och det årliga temat är mat, motion och medicin. Region Östergötland deltar för tredje året i rad tillsammans med kommunerna Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik.

Under veckan blir det en rad olika aktiviteter där balans och fallolyckor är i fokus.

I Norrköping kan man på tisdag (Ingelsta shopping) och torsdag (Vrinnevisjukhuset) testa balansen. Besökare erbjuds göra ett balanstest och man kan ställa frågor till vårdpersonal från Region Östergötland.

På onsdag finns kommunen och Räddningstjänsten Östra Götaland på plats i Eneby och Vilbergen centrum för att svara på frågor om fallprevention, säkerhet och stöd från kommunen. Elever från Hagagymnasiet kommer att visa olika balansövningar.

Under onsdagen blir det även föreläsningar om balans i förvaltningshuset Rosen.

I Finspång blir det föredrag måndag, tisdag, torsdag och fredag. På Träffpunkt Ankaret, Hällestadgården, Drop-in Nyhem, finska träffpunkten (Storängsgården) och Vallonträffen finns arbetsterapeuter, sjukgymnaster, sjuksköterska och anhörigsamordnare på plats.

I Söderköping arrangeras Äldredagen i sporthallen Vikingen på tisdagen. Här blir det bland annat föreläsning och visning av hur träningsband kan användas för att stärka kroppen.

I Valdemarsviks kommun blir det öppen föreläsning om balans i Gusum (tisdag), Ringarum (onsdag), Valdemarsvik (torsdag) och Gryt (fredag). Här tipsar kommunens arbetsterapeuter och fysioterapeuter om hur fallolyckor kan undvikas.