Stjernkvist (S): Vill undvika att panikbromsa

På måndagen presenterades ett förslag om att skynda på arbetet med att få en budget i balans i Norrköping 2020.

"Det här är ett besked om att vi påbörjar arbetet tidigare", säger Lars Stjernkvist (S). Bilden är från i maj då strategin för tuffa tider 2020 presenterades.

"Det här är ett besked om att vi påbörjar arbetet tidigare", säger Lars Stjernkvist (S). Bilden är från i maj då strategin för tuffa tider 2020 presenterades.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-09-02 16:00

Förslaget innebär att de politiska nämnderna ges i uppdrag att redan från och med oktober börja genomföra åtgärder så att budgetramarna för år 2020 kan hållas.

– Norrköpings kommun står under de närmaste åren inför ett mycket tufft ekonomiskt läge. Än så länge har vi visserligen inte fått alla besked om statsbidrag, skatteintäkter och kostnadsutjämningseffekter, men om vi skulle vänta in dem riskerar vi att spilla tid som kunde använts klokare, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S). 

Förslaget innebär att kommunstyrelsen får i uppdrag att fatta nödvändiga beslut så att anpassningsåtgärder kan genomföras snarast möjligt.

Att arbetet föreslås påbörjas redan under hösten beror på att ledtiderna i processerna är långa. Många personalförändringar ger exempelvis effekt först efter sex till nio månaders tid.

Förslaget har förhandlats med de fackliga organisationerna och kommunens medarbetare kommer så fort det är möjligt att få vidare information av sina respektive kontor. 

– Vi bedömer att risken att vi tar i för hårt är mycket liten, eftersom prognoserna för de kommande tre åren ser ännu bistrare ut än de gör för år 2020. Vi påbörjar därför hellre en försiktig inbromsning redan nu istället för att behöva panikbromsa i ett senare skede, säger Lars Stjernkvist.

Redan i maj presenterade Kvartetten en strategi för tuffa tider 2020.

– Det här är ett led i det. Sedan i maj har det tyvärr inte kommit några positiva nyheter. 

När man gått igenom nämndernas ekonomi inför budgetarbete i höst har man sett att det finns neddragningar man kan göra redan nu, som inte innebär att man behöver ompröva några politiska mål, säger Stjernkvist.

– Då vill vi med det här ge ett mandat att redan nu göra sådant som man i och för sig kanske inte måste göra för att klara årets budget, men som ger oss ett bättre utgångsläge inför fortsättningen.

Ett exempel: vård- och omsorgsnämnden har tittat på att flytta verksamheter, som daglig verksamhet, till Lennings. Då utnyttjar man både gamla Lenningshuset och frigör lokaler som man hyr av andra.

– Det är den typen av åtgärder som vi menar att det ska man definitivt inte vänta med, utan sjösätt det med en gång, säger Lars Stjernkvist.

Ett bakslag sedan i maj är kostnadsutjämningsförslaget, som skulle göra att Norrköping tappar 60 miljoner kronor.

Ramarna för år 2020 ska tas i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!