Landsbygdspartiet lokalt visste ingenting

Att fyra SD-avhoppare i Norrköping gått till Landsbygdspartiet visste inte Åke Karlsson som företräder LPo lokalt.

Åke Karlsson, ordförande för Landsbygdspartiet lokalt, fick inte veta vad som var på gång.

Åke Karlsson, ordförande för Landsbygdspartiet lokalt, fick inte veta vad som var på gång.

Foto: Jens Fältskog

Norrköpings kommun2019-09-03 19:00

Åke Karlsson är upprörd över att riksordföranden, partiledare Stefan Torssell, gått bakom ryggen på den lokala gruppen. 

Trots att Åke Karlsson själv sitter i riksstyrelsen, och en av avhopparna, Sandra Karlsson, är hans före detta svärdotter, något han vill hålla utanför diskussionen, fick han inte veta att de fyra SD-avhopparna i Norrköping bytt till Landsbygdspartiet.

– Det var en överraskning, säger Åke Karlsson, ordförande i interimstyrelsen för Landsbygdspartiet i Norrköping.

Han fick beskedet av Radio Östergötland. När lokalradion ringde hade Karlsson ingen aning om vad reportern pratade om.

– Det här blir det en diskussion om naturligtvis, att vår ordförande gick bakom ryggen på den lokala gruppen här i Norrköping.

– Det är många som är upprörda. Jag får mycket telefonsamtal från folk som har röstat på oss och undrar vad det är frågan om. "Vad är det här?" "Ska vi bli något SD light?" Så går snacket. Så det här är inget som vi lokalt uppskattar, säger Åke Karlsson.

– Vi framhåller att folk får komma från vilket parti som helst till oss, de är välkomna, om de inordnar sig i vår politik och våra värderingar, det är inte det. Men grejen här är hur det har gått till, hur det har skötts från vår ordförande.

– Det här är beklagligt. Man gör inte så här. Man går inte ut från riks i en kommun och förhandlar med andra partier bakom ryggen på den partigrupp som finns i kommunen, säger Åke Karlsson.

På tisdagsmorgonen klargjorde han sina och den lokala gruppens synpunkter i ett telefonsamtal med partiledare Stefan Torssell.

– Hade vi varit informerade och fått deltagit i samtal hade det varit en helt annan situation, säger Åke Karlsson som önskat att han fått ha samtal med de fyra aktuella personerna, hur de resonerar, innan han ställts inför fullbordat faktum.

Åke Karlsson har också reagerat på att det presenterats som att Landsbygdspartiet fått fyra mandat i kommunfullmäktige i Norrköping.

– Det är ju helt galet. De är politiska vildar. De representerar inte partiet där, de har inte mandat att göra det, säger Åke Karlsson med eftertryck.

Tanken var att formellt bilda en lokalavdelning i Norrköping i oktober.

– Vi får väl se hur det går, för medlemmarna som har varit med och jobbat i gruppen är faktiskt väldigt upprörda, och ett par har också aviserat att de lämnar partiet, säger Åke Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!