Invigningsfest på Granens innergård

På tisdagen bjöds det på invigningsfest med kaffe och tilltugg inne på gården till Granens plusboende för 65-åringar och äldre.

Bord med tälttak står uppställda på innergården till 65-plusboendet Granen med sina 120 lägenheter som nu genomgått en modernisering.

Bord med tälttak står uppställda på innergården till 65-plusboendet Granen med sina 120 lägenheter som nu genomgått en modernisering.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköpings kommun2019-09-05 15:00

Det har ställts ut ett långbord på innergården till plusboendet Granen under tisdagseftermiddagen. Kaffe och goda kakor (som hallongrottor) finns att tillgå och många av de boende har satt sig för att prata, fika och lyssna till trubadurerna från Hyresbostäder som underhåller – eller kanske ta en lott. 

Det handlar om en slags återinvigningsfest efter alla de renoveringar som skett.

– Fastigheten byggdes på 1970-talet och innehåller 120 lägenheter, mest tvåor och så ett antal ettor, berättar Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder, som finns på plats.

– För några år sedan startade vi arbetet med att modernisera lägenheterna, göra stambyten och tillgänglighetsanpassa. Man kan säga att vi gjort vad som går att göra med de här lägenheterna så som de är byggda. Det centrala läget är ju perfekt – och så närheten till äldreboendet och träffpunkten.

Det handlar alltså om ett plusboende för 65-åringar eller äldre – nu har nya hyresgäster flyttat in medan andra har bott kvar som granne med renoveringen.

– Innan har det ju också varit blandade åldrar på de boende men dom som nu inte kvalar in på grund av för låg ålder har vi kunnat erbjuda annat boende, säger Lars Löfgren som tillägger att Granen nu är fullbelagt förutom några få ettor.

Det är Stefan Flodin och Jacob Jaldeland som står för underhållningen och den förstnämnde drar igång med en Tom Petty-låt medan alltfler sätter sig tillrätta vid långborden som är skyddade av tälttak (vilket visar sig vara klokt eftersom det då och då faller några droppar från en grå himmel).

Vid ett bord sitter hyresgästerna Nana Vergara Flores och Juan Garcia, bägge ursprungligen från Chile, och fikar, pratar och lyssnar på musiken. De är grannar och har bott i Granen sedan 2006 respektive 2012. Så vad tycker de om Granen nu efter ombyggnaden?

– Jag tycker det är bra, jag har fått en digital spis och badrummet har blivit finare. Sedan är det väldigt skönt med diskmaskin, det hade jag inte förut, säger Nana Vergara Flores och Juan Garcia instämmer:

– Det blir mer kontakt mellan de som bor här nu.

De tycker båda också att det är ett bra initiativ att ha en invigningsfest på innergården.

– Vi har ju många nya grannar så det är bra att träffas på det här sättet, menar Nana Vergara Flores medan trubaduren Stefan Flodin går över till en uppskattad version av John Lennons "Imagine".

Hyresgästerna Juan Garcia och Nana Vergara Flores är nöjda med moderniseringen av lägenheterna.
Hyresgästerna Juan Garcia och Nana Vergara Flores är nöjda med moderniseringen av lägenheterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!