Cato (S) försvarar reformen med heltider

När deltider blir heltider kan det bli lite dyrare, men fördelarna överväger, menar Magnus Cato, ordförande i personalutskottet.

Magnus Cato (S) är ordförande i kommunens personalutskott.

Magnus Cato (S) är ordförande i kommunens personalutskott.

Foto: Michael Svensson

Norrköpings kommun2019-10-27 06:45

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) har uttryckt farhågor för att det är en kostnadsdrivande reform så här i tuffa ekonomiska tider.

– Det här är en fråga som vi har hållit på med ganska länge, säger Magnus Cato (S), ordförande i personalutskottet i Norrköpings kommun, om reformen.

–  Vi vill att fler ska jobba heltid i framtiden, och det finns även en överenskommelse på central nivå, med SKL, om att kommuner ska försöka att få fler att jobba heltid, säger Magnus Cato.

Redan i dag har man rätt att begära heltid. Det nya blir att alla ska ha heltid och så ska man ha rätt att begära tjänstledigt om man inte vill jobba heltid, säger Cato. Det finns faser i livet när man behöver vara hemma mer.

Reformen är också en jämställdhetsfråga, menar Magnus Cato. Det är oftast anställda inom kvinnodominerade yrken som väljer att inte jobba heltid, vilket ger låga pensioner.

– Sedan vet vi ju inte, det går ju inte att säga om det blir några ökade kostnader. Det beror helt och hållet på hur många som vill välja att gå upp till heltid.

Det kan bli lite dyrare i en inledningsfas om väldigt många väljer att jobba heltid, menar Cato. Å andra sidan minskar behovet av timvikarier, om man täcker upp behovet genom att fler jobbar heltid, ett arbete vård- och omsorgsnämnden inlett.

– Fördelarna överväger, att vi som arbetsgivare är jämställda, och att alla, även i kvinnodominerade yrken, har rätt till heltid, säger Magnus Cato.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!