Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi gör allt vi kan"

Lokalfrågan är den största orsaken till att kommunen just nu sätter upp frågetecken kring platsgarantin, menar utbildningsdirektör Mats Olsson.

Mats Olsson. Utbildningsdirektör i Norrköping.

Mats Olsson. Utbildningsdirektör i Norrköping.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2015-12-03 08:00

– Det tillskapas nya förskoleavdelningar och under våren tas Växthuset i Ljura i bruk. Dessutom har vi paviljonglösningar. Det vi dock ser är att man inte alltid kan få den plats man önskar, säger han.

Kommunen gör och följer prognoser kring befolkningsutveckling, däribland kvinnor i fertil ålder och barnafödandet i stan. Men detta är bara prognoser, som inte alltid stämmer överens med verkligheten.

– Vi har en befolkningsökning i Norrköping, vilket är positivt, men i alla stycken är det inte beräknat hur många barn det handlar om, säger Mats Olsson och fortsätter:

– Lägg därtill flyktingsituationen som råder. Det är inte någon jättestor efterfrågan direkt, men lägger man till det, så blir det ansträngningar. Det är märkbart.

Till skillnad från nyanlända barn i skolåldern, som går i en speciell förberedelseklass innan de går in i den ordinarie verksamheten, går förskolebarnen in i den befintliga verksamheten direkt.

– Vi måste förstå att det finns en viss eftersläpning här. Många som kommer hit vill etablera sig först, innan de söker efter förskoleplats. Behovet kanske kommer först när man börjar läsa SFI.

Har ni vidtagit åtgärder redan nu för denna "våg" som kan förväntas?

– Vi påstår det. Vi har en intensiv lokalplanering.

Beskedet till Therése Michanek och Tobias Persson, och alla andra som väntar på en förskoleplats, är att man från kommunens sida gör allt man kan för att hitta en lösning.

– Vi måste utgå från den placeringsprincip som gäller. Kommer vi till en sådan situation att den som står i kö har en särskild önskan, gör vi allt som står i vår makt att hitta en lösning. Men ibland finns den inte och då kan vi inte göra mycket mer.

– Mitt råd är att tacka ja till den plats som erbjuds.

Mats Olsson berättar att det varje år är ett antal föräldrar som tackar nej till den föreslagna platsen på grund av exempelvis geografiska avstånd.

– Det brukar lösa sig ändå, men i år är det mer utmanande eftersom det är stora volymer. Jag råder alla att tacka ja till den plats som erbjuds.

När det kommer till att hitta förskollärare är det ett problem det med, dock inte lika stort som att hitta lokaler.

– Nu kommer vi snart in i januari, då nyutbildade förskollärare fyller på. Annars är det brist och hård konkurrens kring dem, säger Mats Olsson.

Men ni tycker att det finns den bemanning ute på förskolorna som ni vill ha?

– Ja. Men det är svårt att hitta vikarier. Vi har förmodligen anställt ur den gruppen som annars brukar vara vikarier. Vi samarbetar med Arbetsförmedlingen för att se om några av de som är inskrivna där skulle kunna tänka sig att jobba inom förskolan, säger Mats Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om