Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tre miljoner till Norrköping

Norrköpings kommun får 3,3 miljoner kronor av Skolverket för läxhjälp. Detta är dock betydligt mindre än Linköping där samtliga elever får ta del av stödet.

Åbymoskolan.  En av de skolor i Norrköping som tar del av läxhjälpspengarna.

Åbymoskolan. En av de skolor i Norrköping som tar del av läxhjälpspengarna.

Foto: Blomqvist Joakim

NORRKÖPING2016-08-05 08:00

Regeringen har för 2016 beviljat sammanlagt 281 miljoner kronor i statsbidrag för läxhjälp, något som kan sökas hos Skolverket av skolhuvudmännen för att ordna hjälp med läxläsning till eleverna.

Norrköpings kommun har nu beviljats 3,3 miljoner kronor av dessa pengar. Kommunen berättar i ett pressmeddelande att drygt 3000 av kommunens elever kommer att erbjudas att delta i verksamheten som kommer att ske utanför ordinarie undervisningstid. Bidraget kommer att gå till lärartimmar, lokaler och undervisningsmaterial.

Men jämfört med Linköping är summan Norrköping fått ganska blygsam. Linköping har nämligen tilldelats hela 12 825 000 kronor vilket innebär att man sökt och fått bidrag för samtliga elever i kommunens skolor: 12 825 stycken. I Norrköping handlar det om 23 skolor och 27 procent av eleverna som kommer att beröras av bidraget.

Själva ansökan av statsbidraget går till så att de olika rektorerna på de enskilda skolorna gör en bedömning.

– De tittar över behoven, hur läxhjälp skulle kunna ordnas och vilka möjligheter man har att bedriva denna verksamhet. Sedan rapporterar de in till oss som huvudman och därefter sammanställer vi detta och ansöker om bidraget, berättar Birgitta Larsson, Barn och ungdomschef på Norrköpings kommun.

Förra året fick Norrköpings kommun endast 600 000 kronor i bidrag så det har ökat men majoriteten av Norrköpings elever står fortfarande utanför denna läxhjälp.

– Det är absolut önskvärt att det här bidraget kommer fler till del, inte minst för att ge alla en möjlighet att nå kunskapsmålen och utjämna skillnader, det kan se olika ut för elever vad gäller att få läxhjälp hemma, säger Birgitta Larsson.

Så hur kan ni göra för att få fler skolor att vilja arrangera läxhjälp?

– Vi kan till exempel låta de rektorer som nu genomför denna läxhjälp att dela med sig av erfarenheterna till andra rektorer och berätta vad som fungerat bra och kanske ge idéer till hur man kan göra. Men så är det ju också en fråga om personal där vi har en stor utmaning generellt med att få tag i lärare till skolan. Det måste ju finnas personal som kan ge den här läxhjälpen också, förklarar Birgitta Larsson.

Skolverket har nu förlängt ansökningstiden för att ansöka om detta statsbidrag till den 31 augusti i och med att det fortfarande finns omkring 70 miljoner kronor kvar att fördela.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om