Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sandbyhov kan få skola

En av de nya tankarna för omvandlingen av Sandbyhovsområdet är en högstadieskola i Apelgården.

Sandbyhov. Fyra etapper, fyra detaljplaner.

Sandbyhov. Fyra etapper, fyra detaljplaner.

Foto: Norrköpings kommun

NORRKÖPING2016-02-11 06:30

I programmet för Sandbyhov drar kommunen upp riktlinjerna för hur stadsdelen ska förvandlas från ett institutionsområde till stadskvarter, med nya bostäder, en högstadieskola, ett nytt äldreboende på det rivna Centralkökets plats, flera förskolor och grönområden.

Fastighetsägaren Hemsö äger hela det stora institutionsområdet.

– Fastighetsägaren och kommunen tillsammans jobbar för att integrera det här institutionsområdet i staden, och för att ändra stämpeln det har som institutionsområde, säger planarkitekt Jackie Leiby.

1910 byggdes här en fattigvårdsanstalt. På 1930-talet övergick det till åldringsvård i stället. Institutionsområdet, med sina stora monumentala byggnader, ger många Norrköpingsbor negativa associationer.

Det vill man nu ändra på, och göra området mer inbjudande, med vanlig stadsbebyggelse.

– Samtidigt vill vi inte helt utplåna stadens historia. Vi vill försöka hitta sätt att bevara den här delen av Norrköpings historia och ändå göra någonting positivt av det, säger Jackie Leiby.

– Området har väldigt mycket grönska. Det vill vi också försöka ta vara på.

Längorna Hagaborg och Cedersborg från 1960-talet rivs för att lämna plats åt nya bostäder: flerbostadshus där Hagaborg ligger och på den stora parkeringsytan i mitten, där det också blir en gata med trädalléer, och radhus på Cedersborgs plats, mot de befintliga kedjehusen.

Innan rivningen måste man bygga en ny byggnad för vårdcentralen och tandvården, söder om Apelgården, vid ett nytt torg: Apeltorget. Apelgården föreslås bli högstadieskola. Skolan och det nya torget, intill Hagaplan, som är länken mellan Haga och Sandbyhov, ska utgöra en ny entré till Sandbyhov. Till skolan måste man bygga nytt för matsal och idrottshall.

Det finns också ett stort behov av förskolor i området. Tanken är att förskolan Smultronet ska kunna bygga ut och att byggnaden Blommelund ska byggas om till ny förskola. Ytterligare en förskola kan placeras öster om Ekhöjden.

Det gäller att hitta nya vägar in och ut ur det i dag ganska isolerade området. Idag har spårvägen och Stockholmsvägen en barriäreffekt.

– Vi vill få till två nya förbindelse, via Lottgången och Hagagatan, genom att förlänga dem in i området och binda samman dem med Sandbyhovsgatan.

Den befintliga utfarten som finns på Stockholmsvägen är tänkt att ersättas av en rondell längre söderut.

Något som ska utredas är också en förlängning av Blomstergatan över spårvägen, något som kan stöta på patrull av säkerhetsskäl.

Axplock från programmet

Programområdet avgränsas av Stockholmsvägen, Rågången, Sandbyhovsgatan och Blomsterängens park i söder.

Programmet för Sandbyhov ger plats för cirka 400 nya bostäder.

Ett äldreboende med ett 60-tal lägenheter byggs i områdets nordvästra del, där det nu rivna Centralköket låg.

Apelgården föreslås bli högstadieskola.

Omvandlingen av området är indelad i fyra etapper, där fyra detaljplaner ska tas fram.

Programmet har varit ute på samråd under hösten, med övervägande positiv respons. Nu ska det tas i stadsplaneringsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om