väderbiten Har du hört talas om uttrycket brittsommar? Det är när vi har en period med varma och soliga dagar omkring Birgittadagen, den 7 oktober. De exakta datumen är mellan den 4 och 10 oktober. Vanligtvis ska det också ha varit en period med höstlikt väder och nattfrost från det att sommaren sjöng på sin sista refräng.

Var kommer detta uttryck från? Jo, enligt legenden tyckte heliga Birgitta att klimatet var så bistert i Norden att hon bad för oss. Bönerna blev hörsammade och kring heliga Birgittas dag kom några extra sommardagar.

Brittsommar förväxlas ofta med det närliggande uttrycket indiansommar. Det sistnämnda uttrycket är inte bundet till några speciella dagar, utan det är helt enkelt när det blir sommarlikt väder efter en längre höstlik period.

Hur vanligt är det då med brittsommar? Det är inte helt ovanligt att delar av Sverige får det, men att hela landet skulle få sommarlika dagar hör inte till vanligheterna. I modern tid så är det framförallt åren 1973, 1995 och 2005 som utmärker sig. Då blev det brittsommar i princip hela landet. Hur ser då chanserna ut för brittsommar i år? Jo, som du säkert har märkt är det ganska höstlikt väderläge just nu och det är ingen värme att tala om. Så 2017 uteblev den riktiga brittsommaren.