Vård- och omsorgsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD) och vice ordföranden Irma Görtz (S) berättade på en pressträff i dag att de besökt alla kommunens Träffpunkter för äldre för att möta människors oro och för att fånga upp synpunkter från de berörda.
– Vi har anledning att rannsaka oss själva. Våra första förslag skapade onödig oro ute hos många äldre, sa Irma Görtz.
Eva-Britt Sjöberg var uppretad på hur somliga oppositionspolitiker betett sig.
– De har uppträtt extremt lågt när de påstått att vår avsikt har varit att lägga ner Träffpunkterna. Något sådant har vi aldrig planerat att göra; oavsett vad ni har skrivit, sa Sjöberg och spände ögonen i de närvarande journalisterna.
Det nya beskedet från Sjöberg och Görtz är att det ska finnas kommunal personal kvar på varje Träffpunkt även framöver. De personalneddragningar som ska göras genomförs från och med nästa årsskifte.
I dag ägnas ungefär 24 kommunala tjänster åt de kommunala Träffpunkterna. Politikerna ville inte idag svara på hur många av dessa tjänster som försvinner 1 januari 2016.
Sjöberg och Görtz meddelade också att de Träffpunkter som har "matgemenskap" i dag ska fortsätta med det.
– Jag vill också understryka att inriktningen om att engagera fler ideella krafter ligger kvar, sa Eva-Britt Sjöberg.
Folkbladet ringde upp Ulla Bäckman som är ordförande i Pensionärernas Riksorganisation (PRO) i Ljura i Norrköping för att få en kommentar till de nya beskeden från politikerna. Ulla och PRO har protesterat högljutt mot de tidigare besparingsplanerna på Träffpunkterna.
– Klart att det här är bättre än nedläggning, men jag gillar inte att de ska minska på personalen. Det kommer inte att bli bra, sa Ulla Bäckman.
Ulla Bäckman är 83 år. Hon känner sig "frisk och stark och kan jobba".
– Men det ska ske på frivilliga grunder. Jag vill inte stå på schema och jag kan inte ta hand om alla situationer som uppkommer bland oss äldre på Träffpunkterna, sa Ulla Bäckman till Folkbladet.
Moderaternas gruppledare Sophia Jarl sa till Folkbladet att hon tycker det är ett beslut i "rätt riktning".
– Det är bra att de backar och att de lyssnar på människors oro. De försökte göra en brandkårsutryckning för att spara tre miljoner kronor på Träffpunkterna i år. Det var feltänkt, sa Sophia Jarl.
Hon tycker att den styrande Kvartetten borde ta ett "helhetsgrepp" på ekonomin.
– Idag blöder alla de tre stora välfärdsnämnderna i Norrköping pengar och underskott. Det är något som är fel i själva strukturen, slutar Sophia Jarl.