Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu - och den tänkta framtiden

I kvarteret Mesen i Kneippen ska Hyresbostäder bygga stans första egentliga trygghetsboende för 70-plussare.

Rivs. Villan från 1910, med fasadtegel från 70-talet, och den förra blomsterhandeln vid Lokegatan ska rivas.

Rivs. Villan från 1910, med fasadtegel från 70-talet, och den förra blomsterhandeln vid Lokegatan ska rivas.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2015-09-17 12:00

Projektet har tagit ett steg närmare förverkligande genom att stadsplaneringsnämnden beslutat att ställa ut detaljplanen för granskning.

Platsen: där det förr låg en Shellmack, och tomten intill, där blomsterhandeln Roshyddan förr huserade.

Roshyddans lokaler och den tomma villan intill, byggd 1910, ska rivas för att lämna plats för trygghetsboendet.

I förslaget ligger fyra smala huskroppar. Husen består av två hus i tre våningar och en vindsvåning, placerade mot Lindgatan och Lokegatan. På gården ska det finnas två hus i två våningar och en vindsvåning.

Totalt kan cirka 40 lägenheter inrymmas i husen.

I planförslaget talas det om att det, med respekt för det kulturhistoriska arvet i stadsdelen, finns utrymme för ovanliga lösningar i utformningen av husen.

– Gestaltningen är inte riktigt klar än. Det kommer sedan när vi väl får en detaljplan klar och godkänd, säger Lars Löfgren, marknadschef vid Hyresbostäder, som talar om att hitta ett naturligt sammanhang i kvarteren i Kneippen.

Stadsmuseet är tveksamt till höjden på den nya bebyggelsen.

I planområdet ingår också kvarteret Näbben, en liten tårtbitsformad yta vid Linköpingsvägen. Det ska bli kommunal parkmark. Här finns ett pumphus, eller en ventilkammare, från tidigt 1900-tal. Enligt planförslaget kan byggnaden rivas, om man inte hittar något nytt användningsområde för den. Stadsmuseet menar att den har ett bevarandevärde och att det vore en förlust om den revs.

Tidigare fanns det ett investeringsbidrag för trygghetsboenden, vilket styrde hur de utformades, med mindre lägenheter och gemensamma utrymmen.

Det bidraget är borta, men konceptet finns kvar. Det finns nu ett nytt förslag om investeringsstöd för mindre, billiga lägenheter, något Hyresbostäder hoppas ska gälla inte bara för instegslägenheter för ungdomar utan även för trygghetsboenden.

Ett trygghetsboende är avsett för de som är 70+. Trygghetsboendet ska vara bemannat dagtid, med någon slags värd. Hyresbostäder för en dialog med kommunen om det. I övrigt ska de boende sköta sig själva, eventuellt med hjälp av hemtjänst, och med möjlighet till gemensamma måltider.

Byggstart skulle det kunna bli hösten 2016.

– Vi vet inte om vi kommer att möta motstånd från grannar, säger Lars Löfgren och tänker på eventuella överklaganden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om