Det kändes nästan helt overkligt att höra de vittnesmål som lästes upp av skådespelerskorna på Östgötateatern i måndags kväll. Ärligt talat så trodde jag knappt att det var sant och tänkte att ”nu finns det inte mer att berätta”.

Men jo då. Det kom mer – och knappt två timmar senare, när Östgötateaterns och Ung scen östs skådespelerskor gick av scenen – fick vi veta att detta bara var tio procent av alla berättelser om sexuella trakasserier, hån, maktpositioner och chefer som skyddar med hårresande formuleringar, som kommit in.

Hur har det här kunnat pågå år efter år efter år i ett land som ofta slår sig för bröstet för att vi är ett av de mest jämställda länderna i världen? Historia skrivs – som Maria Schottenius på DN konstaterade när operasångerskor och kvinnliga sångare gick ut i ett liknande uppror under hashtaggen #visjungerut för nån vecka sedan. Hon menar att vi är mitt i det största sociala uppror sedan demokratikampen vid förra sekelskiftet. Jag är benägen att hålla med.

För det här är inte en fluga som snart slagit sina sista vingslag över vår jord och lämnar den som den en gång var. #metoo, #tystnadtagning, #visjungerut, #medvilkenrätt, #närmusikentystnar, #imaktenskorridorer, #teknisktfel och så sent som på tisdagskvällen #deadline, är alla exempel på kvinnor inom olika branscher, från politiken via underhållning till teknikbranschen, som helt enkelt fått nog av en kultur där det på något sätt blivit okej för män att ta för sig på ett sexuellt och/eller nedlåtande sätt med ”lilla-gumman-attityd”.

Läs mer: Vidriga vittnesmål lästes upp.

Efter att ha hört vittnesmålen från Östgötateaterns scen undrar jag om jag med gott samvete någonsin ska kunna följa mina svenska favorit-tv-serier, ibland uppdukat till fest i tv-soffan? Om jag ska kunna se en enda teaterföreställning, uppklädd och fin? Att skådespelerskorna mellan och under sina repliker burit på en enorm frustration över att ha fått ett stånd uppkört mot rumpan precis innan hon och den manlige motspelaren, som just utsatt henne för detta, ska ut på scenen. Vilket fruktansvärt hån mot en kvinna som bara vill utöva sitt jobb – göra det hon älskar.

Men nu är det slut med det. Nu är det #exit. Nu kommer ingen man någonsin mer kunna ta sig några sådana här friheter. Och om någon lyckats smita undan denna radar så kommer denne att bli så uppläxad hädanefter att det är raka vägen ut genom just.... #exit som gäller.

För det kommer finnas en kollega som står där redo med tamburinen. Var så säker.