Offret, en nu 19-årig barndomsvän till dömde nu 21-årige mannen, blev förlamad nedanför axlarna efter knivattacken i Mirum Galleria den 12 april i år. Ett hugg i nacken tog i ryggmärgen. Ett annat hugg punkterade en lunga.

Konflikten mellan de tidigare vännerna eskalerade strax före Mirumdådet. 21-åringen kände sig hotad till livet av den andre som uttalat att han skulle ”hugga sönder” honom, och beväpnade sig därför med kolsyrepistol och en större kniv inför mötet i Mirum.

Läs mer: Jag var portad från Hageby.

Läs mer: Så blev domen i tingsrätten.

Åklagaren yrkade på nio–tio års fängelse för försök till mord. Norrköpings tingsrätt ansåg inte att avsikten var att döda barndomsvännen utan dömde 21-åringen till fem års fängelse för synnerligengrov misshandel. Domen överklagades till hovrätten av båda parter.

En förklaring till att domen nu skärps är att den dömdes berättelse inte innehåller några uppgifter som innebär att han, när han påbörjade sin attack mot offret genom att skjuta honom med en kolsyrepistol, var utsatt för något brottsligt angrepp från offrets sida.

– Mot den bakgrunden framstår 21-åringens invändning om att han handlade i en nödvärnssituation eller i en inbillad sådan situation som obefogad och ska lämnas utan avseende, skriver hovrätten.

Hovrätten bedömer att det var det var nära ögat att offret dog av sina skador om han inte hade fått så snabb sjukvård som han fick.

– Med hänsyn till detta gör hovrätten bedömningen att det har funnits en konkret fara för att 18-åringen skulle dö till följd av skadan och att det därmed objektivt sett finns förutsättningar för att bedöma 21-åringens gärning som ett försök att döda honom.

Hovrätten konstaterar också att det knivhugg som offret fick i ryggen har haft sådan kraft. Först trängde kniven igenom skyddsvästen och in i bröstet och vidare in i lungsäckarna.

– Det och även knivhuggen i nacken innebär en avsevärd risk att offret ska berövas livet.

Rätten anser att 21-åringen i gärningsögonblicket var "likgiltig inför att offret skulle kunna dö av hans handlande".

– Det är därmed bevisat att 21-åringen uppsåtligen har försökt att döda 19-åringen.

Göta hovrätt tar dock hänsyn till att 21-åringen känt sig hotad av offret även om det varit han som varit drivande i bråket på Mirum och dömer honom för försök till dråp istället för försök till mord.

Påföljden förlängs från fem till sex års fängelses.

– I och med att han var 20 år när brottet begicks bestäms fängelsestraffet till sex års fängelse.

Hade han varit 21 år så hade straffvärdet blivit sju år.