I två år har Norrköpingskillen Marcus, cp-skadad sedan födseln, bott i tvårummaren i Vilbergen dit han flyttade när det sprack med dåvarande flickvännen i Lidköping.

Kanske hade hans liv sett annorlunda ut om inte Bengt Westerberg, då folkpartistisk socialminister, genomfört LSS-reformen – lag om stöd och service till vissa funktionshindrade – 1994. Med personlig assistans i stället för en plats på en institution blev det möjligt för människor med omfattande funktionsnedsättning att leva som andra.

– 700 barn flyttade från institutioner till egna boenden i och med reformen. Funderingarna började redan på 70-talet när jag besökte ett hem och det var chockerande syn. Det var då jag ville bli politiker och förändra, berättar Bengt Westerberg i en soffa på Vilbergsgatan.

Artikelbild

Priser. I Marcus Brogrens bokhylla finns vinster från dans, golf och boccia.

– Det var svårt att hitta en lägenhet till Marcus, den här är toppen. En tvåa på 70 kvadratmeter, påpekar Rune Brogren, pappa.

Marcus tillbringar mycket tid i hemmet, ser på tv och spelar en del. Att åka iväg och handla kan vara ett projekt som tar en dag.

– Att bara gå på toa tar en halvtimme, poängterar Emelie Eriksson, en av de sju personliga assistenter som schemalagt arbetar med "Macke" som han kallas av de närmaste.

Han gillar att dansa, skriva och spelar gärna minigolf eller boccia. Det vittnar hyllan med priser från olika tävlingar i vardagsrummet om. Nu verkar också besvikelsen över att Marcus på grund av bristande intresse tvingades ge upp Brogrens, nattklubben han startade på Dynamo i Norrköping häromåret, lagt sig.

Artikelbild

– Den 25 mars har vi premiär i Linköping, i Elsas hus. Men jag jobbar för att prova igen i Norrköping, berättar Marcus.

Han föreläser också med "Ingenting är omöjligt för en cp-skadad" där han spelat in en berättelse om sitt liv – från förlossningen och fram tills i dag.

– Marcus ska bland annat vara med på hjälpmedelsmässan i Halmstad i april, berättar Emelie Fahlstedt, en av personliga assistenterna.

Marcus Brogren må vara fast i sin rullstol, men är full av idéer och energi. Han passade till exempel på att skicka med Westerberg, som under torsdagskvällen höll ett tal under Norrköpingsliberalernas årsmöte i Rådhuset, ett par A4-sidor med frågor som han tycker att ansvariga politiker bör svara på:

Varför vill ni ta bort möjligheter till personlig assistans? Vore det inte bättre att granska och ta bort de som fuskar? Är det meningen att anhöriga ska arbeta gratis för att en funktionshindrad om tjänsterna skärs ned? Vad skulle du göra om du som jag satt fångad i en massa avföring? Hur ska jag klia mig i huvudet när jag inte når med mina armar som är för korta?

– Ibland önskar jag att några av politikerna skulle pröva rullstolen och få ha samma handikapp som Marcus ett par dagar, säger pappa Rune.

– Några har fått erbjudandet, men inget har nappat, replikerar Bengt Westerberg.

En av anledningarna till att den gamle FP-politikern – på initiativ av riksdagsmannen Mathias Sundin – dök upp är förstås att regeringen i en ny LSS-utredning säger sig vara i behov av att spara – av statsfinansiella skäl. LSS är som bekant Westerbergs bebis som han än i dag vårdar när så krävs.

– Det skulle inte spara några enorma summor. Initiativtagarna vill ha en billigare assistans och bättre. Jag undrar bara vad det skulle vara, säger Bengt Westerberg.

– Det är ju en mänsklig rättighet som kan försvinna, att sitta fast i rullstolen är en form av fängelse, betonar Emelie Eriksson.

Ett annat av skälen är den ökade kostnaden av assistans, som sammankopplas med överutnyttjande/fusk.

– Vi har fortfarande fyra brukare, precis lika många som när vi startade 2008, förklarar Andreas Larsson, verksamhetschef på Lidköpings assistans, företaget som sköter Marcus Brogens personliga assistans och ett av cirka 700 vårdgivare i branschen.

– Oavsett om ett nytt förslag går igenom eller inte kommer det inte att ändra antalet timmars hjälp för Marcus. Du kan vara lugn, menar Bengt Westerberg och nickar mot Marcus Brogren.