Krönika Allt material jag och eleverna behöver finns på datorn, det är skrivare och kopiatorer och det ena med det tredje. Och det är ju himla smidigt - när allt funkar. För när det inte gör det är jag övertygad om att det måste vara en av de största stressfaktorerna vi har, på alla arbetsplatser.

Läraryrket innehåller många utmaningar, det är elever med olika diagnoser, det är elever som behöver motiveras och peppas, det är elever som behöver större stimulans, elever som mår dåligt. Aldrig hade jag väl tänkt mig att en av mina viktigaste uppgifter skulle bli att hålla reda på en laddsladd. Nu undrar ni säkert vad det är frågan om, men vänta, jag ska berätta. Så här är det, min arbetsplats idag 2017.

I vårt lilla skolbibliotek står en bärbar dator som innehåller ett utlåningssystem. Systemet behövs för att kunna låna ut böcker och det vill jag ju väldigt gärna. Den bärbara datorn kräver ström och eftersom den har några år på nacken så är den urladdad varje dag vid halv två, om inte sladden sitter i. Tidigare stod där en ännu äldre dator, som knappt hängde ihop, men den hade den fördelen att strömsladden inte var densamma som till elevernas datorer. Ni fattar läget va? Närmare femhundra elever, lika många datorer, väldigt många bortslarvade eller glömda sladdar. Men då kan man ju stjäla den i biblioteket. Det blev jag varse väldigt snabbt, varpå ny, åtråvärd, sladd skruvades fast i väggen. Nu tog det ju inte många dagar innan även den var bortsliten, så mitt jobb är nu att varje eftermiddag komma ihåg att sätta i sladden, i rätt kontakt, för alla funkar inte, varför skulle de liksom, och varje morgon ta ur den och låsa in den. Om jag ska vara ledig eller skulle bli sjuk, gäller det att se till att någon annan tar hand om sladden. Inte ta hand om mina elever, för det löser sig alltid, det är sladden som är viktigast.

Hur sjukt är inte detta? Tidigare hade vi en pärm där lånen skrevs upp och faktum är att det nästan funkade bättre. Pärmen finns givetvis kvar, den blir jag aldrig av med, eftersom datorn så ofta krånglar av olika anledningar, så nu är det ju liksom två parallella system att hålla reda på dessutom. Tidsbesparande? Nja…

Idag har vår lärportal legat nere hela dagen av oklar anledning, kanske för att det var måndag, vem vet, och imorse bestämde sig biblioteksdatorn dessutom för att det var dags att byta lösenordet, varpå det inte går att komma in i den överhuvudtaget. Hå hå ja ja, hur har ni det med tekniken på era jobb?