Det var först när Folkbladet publicerade bilder och film på en 21-åring, och tre dagar senare ringde upp säkerhetschefen för att få en kommentar till hur kommunen har jobbat med ärendet, som han uppmärksammades. Strax efteråt informerade han i sin tur säkerhetssamordnaren Patrik Persson.
– Hela systemet bygger på att någon gör en orosanmälan i ett tidigt skede till oss och just kring den här personen har det inte gjorts.
Å andra sidan så menar han att kommunens möjlighet att göra något är begränsad. Det man gör är att informera polisen.
– Jag har pratat med kommunpolisen Peter Johansson som i sin tur väntar på besked från Säpo, det kan ju vara så att de redan har ögonen på den här personen, säger Patrik Persson.
Läs mer:Kan ha brustit i säkerhetsdialogen.
Så länge det ”bara” finns en misstanke om att en person radikaliserats och personen i fråga är under 18 år, krävs det att vårdnadshavaren ger sitt samtycke. Då kan man genom kommunens sociala insatsgrupp hjälpa personen att bryta en kriminell livsstil, sociala insatsgrupper innebär samverkan på lokal nivå mellan berörda myndigheter som socialkontor, skola, polis, arbetsmarknadskontoret, landstinget och frivården.
Om personen har fyllt 18 år måste hen själv ge sitt samtycke.
Så i princip är ni helt bakbundna så länge inte vårdnadshavare och personen själv i fråga ger sitt samtycke?
– Ja som kommun har vi inte rätt att vidta några tvångsåtgärder. De verktyg vi har är ytterst trubbiga, säger Patrik Persson.
Läs mer: "Nu vet vi".
Från och med klockan 09.00 idag onsdag kan ni på folkbladet.se också läsa vad politikerna Sophia Jarl (M) och Lars Stjernkvist (S) anser om att kommunen kan ha missat att följa den handlingsplan mot extremism som antogs förra året.