Tjuren Projektpartner AB, som valt att byta arkitekt, har i dialog och samverkan med stadsarkitekt Karin Milles omarbetat den första skissen av det hotell som ska byggas på Strömsholmen.

Det första förslaget uppfattades av många Norrköpingsbor som en grå låda. På skissen i bygglovshandlingarna inför sammanträdet i byggnads- och miljöskyddsnämnden ser man en rödbrun fasad. Den färgen är inte spikad. Men klart är att träfasaden har ersatts av aluminiumprofil.

Istället för trä blir det runda aluminiumrör som sitter som ett ribbverk.

– Jag har faktiskt framför mig just nu ett gäng olika kulörer. Det blir en lite glittrigare känsla i det, säger stadsarkitekt Karin Milles.

Där Tjuren tänkt sig en roströd färg har Milles föreslagit att man ska prova lite guldaktiga toner som övergår till kopparkulör och åt det rödare hållet.

– Vi ska prova oss fram innan vi landar i kulör så det blir något som passar på platsen.

Karin Milles har framfört gentemot byggherren att man vill ha en mer festkänsla på Strömsholmen, som det en gång varit där. Det är där den lite glittrigare känslan kommer in, ett spel med förslagsvis tre kulörer, säger hon.

Projektledare Johnny Strömfelt vid Tjuren och Karin Milles talar båda om att mjuka upp det fyrkantiga. Samtidigt:

– Det är vad det är: det är ett fyrkantigt hus i och med att man ska kunna vistas på taket, säger Karin Milles.

På takterrassen blir det en pergola vid det låga hisstornet, så att man ska få en känsla av att inte bara är helt platt.

En ändring är också att det inte bara blir hotellrum på de översta våningarna, utan även ett spa. Därmed blir det även lite större glaspartier, inte bara hotellrumsfönster.

Man har försökt jobba in lite mer variation i fasaden så det inte bara upplevs som en låda, säger Karin Milles. Samtidigt är byggrätten en rektangel, i tre våningar.

– Inom gällande detaljplan, om man vill ha hotellrum, är det ungefär så långt man kan komma, och jag tycker att det är ett fint hus nu.

Milles menar att det kommer att tillföra platsen väldigt mycket, att det blir en byggnad som alltid är befolkad. I kombination med det allmänna badet blir det en mer livfull och bra plats som tillför Norrköping någonting som saknats där, säger hon.

I bottenplan på hotellet blir det en restaurang.