Det har blivit några förseningar sedan beslutet att renovera Hörsalen togs. Men nu står äntligen byggnaden klar att användas – på lördag blir det invigning med ett antal uppträdanden: både i Hörsalen och i Hörsalsparken. Redan på torsdagen är dock press inbjuden för att få en rundvandring i de klassiska – och nu rejält uppfräschade – lokalerna.

– Det är en väldigt speciell dag nu när vi kan presentera resultatet av den här renoveringen. Det här huset har historisk betydelse och när vi insåg att vi var tvungna att göra något blev det en del reaktioner och mycket debatt. Jag har alltid velat renovera så det känns väldigt bra idag att det blev så, säger Lars Stjernkvist (S), kommunalråd.

Hörsalen är tänkt att fortsätta där den slutade innan renoveringen – som en konsertlokal för det lokala kulturlivet i första hand.

Artikelbild

| Elsmarie Julin, Magnus Nilsson, Lars Stjernkvist och Hans Eriksson på scenen.

– Vi har fokuserat på en akustik som passar för kammarmusik och kör och har haft akustikern Lennart Nilsson inkopplad, berättar Magnus Nilsson från kommunala bolaget Norevo som står bakom renoveringen.

– Vi har minskat på antalet sittplatser som nu är 304 och har också gjort lokalerna tillgängliga för funktionsnedsatta vilket varit en utmaning.

Den kanske allra viktigaste åtgärden som gjorts syns överhuvudtaget inte.

– Hela huset har förstärkts och vi har satt in ett balksystem på vinden eftersom vi upptäckte att huset inte hade den stabilitet som krävs. Sedan har ett nytt scenhus byggts för strålkastare och annat, tillägger Magnus Nilsson som också nämner fräscha toaletter samt att man tagit fram ett gammalt mosaikgolv som tidigare varit dolt.

Artikelbild

| De nya stolarna är inte lika mjukt stoppade som de gamla men ska snart numreras.

– Trots förseningarna har vi hållt oss inom den ursprungliga budgeten på 40 miljoner kronor.

För uthyrningen står Kultur- och fritid och vad gäller de nya hyresnivåerna vill man alltså att de lokala kulturutövarna fortfarande ska ha möjlighet att använda sig av Hörsalen.

Artikelbild

| Mingelplats. Magnus Nilsson en trappa upp.

– Vi har funderat mycket på hyresnivåerna och har antagit en prislista med en diversifierad prissättning, det ska vara rimliga priser för föreningsliv och fria grupper, berättar Elsemarie Julin, kultur- och fritidschef och Lars Stjernkvist fyller i:

– Vi kan inte heller sätta marknadskrafterna ur spel så när det rör sig om kommersiell uthyrning ska det ske med marknadsmässiga priser.

Artikelbild

| Scentak. Nya möjligheter med ljus och bättre akustik.

Enligt förslaget ska priset för att hyra Hörsalen heldag + kväll ligga på 7 500 kronor för lokala föreningar och skolor. Övriga hyresgäster betalar för samma tid 15 000 kronor. Beslut om hyressättningen ska tas på kommande fullmäktigemöte.

På lördag sker alltså den publika invigningen med en dag full av uppträdanden. Redan nu är föreställningen klockan 20 med Sirqus Alfon utsåld, därför har man satt in en extraföreställning klockan 22. Biljetter finns på tickster och först till kvarn gäller.

Artikelbild

| Lars Stjernkvist provar flygelns klang.

011-200 472