Det här har länge varit ett problem i Norrköping.
– Men idag när så många från andra kulturer kommit hit ser vi självklart en ökning, säger Eva Mühling som är projektledare på Tjejjouren sedan tre år tillbaka.
Hon har jobbat med ungdomar i 20 år. För tio år sedan började det pratas om hedersfrågan. Men då visste man inte så mycket om problematiken eller hur man skulle hjälpa de drabbade kvinnorna.
– Vi hade tjejer som placerades på behandlingshem med kriminella ungdomar och det blev så fel.
Idag har man betydligt mer kunskap. I samarbete med Norrköpings kommun och Länsstyrelsen driver Tjejjouren sedan tre år projektet Tjejer till tjejer. Syftet: att rekrytera och specialutbilda kontaktpersoner till tjejer och kvinnor som varit utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.
– Det finns en stor brist om hedersfrågan, på till exempel socionomutbildningarna får de inte lära sig om det här varför få har den här kompetensen, säger Tjejjourens verksamhetsutvecklare Evelina Mühling.
Det är därför Tjejjourens hedersutbildning är så viktig. Just nu utbildas ett tiotal Norrköpingstjejer, från 25 år, till kontaktpersoner. Att gå den här utbildningen är, enligt Eva, en stor process.
– Den väcker så otroligt mycket känslor.
I dagsläget har Tjejjouren i Norrköping ett 40-tal utbildade kontaktpersoner som jobbar med hedersfrågan. Det är socialtjänsten som tar kontakt med Tjejjouren när de behöver hjälp att stötta tjejer som är utsatta för hedersförtryck. Samarbetet fungerar bra, enligt Eva Mühling.
Tillsammans med socialen kollar de upp kontaktpersonernas lämplighet och bakgrund innan de får jobba med att de utsatta tjejerna som oftast har skyddad identitet.
– Kontaktpersonerna hjälper till med allt möjligt och försöker få in dem i det svenska samhället, säger Eva Mühling.
Eva kom i kontakt med hedersfrågor för tio år sedan men hon har fortfarande svårt att förstå hela problematiken som är så komplex och komplicerad.
– Som svensk får man inte ihop det. Först tänkte jag att det är väl som när en svensk tjej blir misshandlad av sin man men det är att göra det lätt för sig. Det ligger så otroligt mycket mer bakom när det är hedersrelaterat, det kan vara en hel familj eller en hel klan.
När Eva för tre år sedan började som projektledare i Tjejer till tjejer började hon förstå frågan på djupet.
– Det tog 1,5 år innan jag vågade ta ställning, jag visste inte vad jag tyckte och var rädd för att kränka någon, säger Eva Mühling.
Idag är hon tuffare och tar till exempel avstånd från att flickor tvingas bära slöja.
– Det ligger så mycket förtryck bakom slöjan.
Hon tycker också att man bör behålla sin religion i hjärtat.
– Du behöver inte blanda in religionen i det allmänna.
Trots det stora behovet så är framtiden för Tjejjouren lite oviss.
– Vi vet inte om vi kommer att ha råd att betala hyran nästa år, säger Eva Mühling som tillsammans med Evelina är de enda anställda.
Övriga tjejer som är engagerade jobbar ideellt.
Tjejjouren väntar nu på besked om de får föreningsbidrag av kommunen.