”Polisen uppger många gånger att det är svårt att arbeta i de utsatta områdena på grund av den fysiska miljön. Det kan finnas många förklaringar till detta men några uppmärksammade är den arkitektoniska utformningen, trångboddheten, koncentrationen av kriminella och förekomst av platser där ungdomar samlas. Samhället är inte rustat för att hantera den stora numerär av kriminella aktörer och polis och andra samhällsaktörer saknar förmåga att möta problematiken”.

Så står det i rapporten om de utsatta områdena i Sverige som blev offentlig i somras.

Läs mer: Läget allvarligt i tre utsatta områden i Norrköping.

Artikelbild

Miljonprogramsområdena. "Byggdes för barnfamiljer och för att föräldrarna tryggt skulle kunna låta barnen leka på gårdarna under övervakning från lägenheten".

När Emma Hedenvind, analyschef på NOA:s underrättelseenhet som ligger bakom rapporten, är ute och föreläser om de utsatta områdena så använder hon sig av Ringdansen i Navestad som ett tydligt exempel där de kriminella lätt får övertaget.

– Det är så överdrivet tydligt i Navestad där byggnaderna är runda, inneslutna och upphöjda, säger hon.

Ringdansen i Navestad är liksom de flesta andra utsatta områden ett så kallat miljonprogramsområde som byggdes på 1970-talet.

– Det byggdes på premisser som då var bra och kan vara det även vara idag. Men det kan också användas på andra sätt.

Artikelbild

| Silverringen. Här läggs det, precis som i Guldringen, ny asfalt.

Hon tar exemplet Triumfbågen i Paris som har en lång vana av social oro.

– Där har man gjort så att alla vägar bär ut från Paris. Därför är det omöjligt att belägra staden.

Artikelbild

| Polisattack. I september förra året blev en polis fasthållen av ett gäng i Navestad.

Navestad är raka motsatsen.

– Här finns det inte så många ingångar i bostadsområdet. Det är alltså lätt att täppa till och belägra Navestad. De kriminella här kan ha god koll.

Artikelbild

| Emma Hedenvind.

Idén med Navestad och andra miljonprogram var en helt annan, att det skulle vara tryggt för föräldrar och deras barn.

– Tanken var att mödrarna skulle kunna stå och diska samtidigt som de kunde övervaka deras barn som lekte på gården. Byt ut mödrarna mot kriminella, så förstår du att det är lätt för kriminella att hålla koll på gården.

Artikelbild

| Broproblem. "Här finns också ofta broar in i området där kriminella ungdomar kan stå och kasta sten för att få bort etablissemanget", säger Emma Hedenvind.

– Nu säger jag inte att man gör så i Navestad men det är möjligt att göra det.

Det här gör, enligt Emma Hedenvind, att de kriminella i miljonprogrammen alltid har ett försprång.

– Här finns också ofta broar in i området där kriminella ungdomar kan stå och kasta sten för att få bort etablissemanget, säger Emma Hedenvind.

Detta är ett problem som poliser i Norrköping har påtalat under året efter att Navestad i höstas drabbades av flera bilbränder och stenkastning.

– Där uppe på bron (utanför Ringdansens centrumingång, reds anm) stod de och kastade sten mot oss. De gillar inte att vi är här, berättade två poliser när de visade runt moderaternas förre partiledare Anna Kindberg Batra i området i våras.

”Eftersom områdena är byggda för att stänga biltrafiken ute är det svårt för polis att följa efter personer som flyr”, står det i rapporten liksom: ”Höga hus och områdenas ofta tydliga inramning gör att det är lätt att kunna kontrollera när polisen är på plats”.

Nivåskillnaderna i centrum gör också att det aldrig går att komma in och överraska.

– Det är den som kommer hit som blir överraskad, säger Emma Hedenvind.

Det här är till nackdel för räddningstjänst, ambulans och polis som alltid befinner sig i underläge.

– Det är tungt för dem och stör ju deras yrkseutövning. Räddningstjänst och ambulans har inget våldskapital, som polisen, att sätta emot, säger Hedenvind.

Och det har hänt att räddningstjänst

Förutom alla anlagda bilbränder i Norrköping så har polis och räddningstjänst fått utstå en hel del, förutom stenkastning. I september förra året åkte polisen ut till Navestad där det var bråk mellan ett 30-tal ungdomar. Ett gäng unga attackerade då en ­polis som kommit på efterkälken. Han blev fasthållen och ungdomarna kastade brinnande cigaretter mot honom. Förklaringen: De trodde att polisen höll på att gripa en kompis till dem.

Läs mer: Polis attackerad och fasthållen.

Emma Hedenvind framhåller dock att Navestad definitivt inte är värst i Sverige.

– Men det är ett utsatt område och det är illa nog.