Det blir allt grövre hot och våld mot brevbärare och chaufförer som kör för Postnord. Dessutom blir det vanligare med rapporter om stöld av gods från postens leveranser, rapporterar Ekot på torsdagen.

Just våld och hot har inte brevbärarna i Norrköping erfarenhet av. Men att klimatet blivit råare håller de med om.

– Förr var brevbäraryrket heligt som de flesta hade en bra relation med, så är det inte idag, säger Håkan Blomstrand, produktionschef på Postterminalen.

Artikelbild

| Julhandel. I vanliga fall får Postterminalen 5-10 sådana här vagnar med paket varje dag. I december tredubblas det. "Bara idag har vi fått det här", säger Håkan Blomstrand.

Varje år är det runt 100 händelser med hot och våld som rapporteras inom Postnord. Det kan vara allt från ett upprört mejl med ett hot till att någon knuffar en brevbärare, uppger Ekot. Enligt Postnord har inte dessa händelser ökat men de har däremot blivit allvarligare.

Håkan Blomstrand framhåller att i vissa områden i city gäller det att hålla koll på sina grejer.

– Du måste hela tiden vara på din vakt, säger Håkan Blomstrand och berättar att de som cyklar aldrig kan lämna cykeln utan uppsikt vilket man gjorde förr.

För det stjäls allt mer paket från posten. Främst sådant som går att omsätta till pengar, som till exempel elektronik.

Artikelbild

| På sin vakt. "Det måste man vara som brevbärare idag", säger Håkan Blomstrand, produktionschef på Postterminalen.

Brevbärare Ola Aronsson blev bestulen på paket, innehållande dataskärmar, som han hade i bilen i somras.

– Jag sprang in i trappuppgången på Korsgatan för att läsa på namnskyltstavlan. 45 sekunder senare hade tjuvar tagit två paket med dataskärmar. Så fräckt, säger han.

Utan att tänka efter tog han upp jakten på tjuvarna som sprang ifrån bilen.

– Jag vet att man inte ska göra så men jag blev skogstokig, säger Ola som hann ifatt en av dem, tryckte upp honom mot väggen men mannen hade inget stöldgods på sig.

Polisen kom men tjuvarna kom ändå undan med en av dataskärmarna.

– Det andra paketet, också en dataskärm, hade tjuven lämnat på en restaurang på St:Persgatan. Han hade sagt att han skulle ställa det där en liten stund.

När Ola Aronsson gick tillbaka till postbilen kom restaurangpersonal ut med paketet.

– Numera låser jag alltid bilen.