När Folkbladet kommer dit sitter någon och skalar potatis och en annan dukar bordet, en fin dukning med servetter i glasen och en stor ljusstake på bordet.

Dagverksamheten på Värmlandsgatan 16, med närhet till Folkparken, öppnade i maj i år. Här jobbar undersköterskorna Caroline Bergfeldt och Inger Heinemark.

Verksamheten, med social samvaro, träning, aktiviteter som sång och musik och grillning och tomatodling på uteplatsen sommartid, vänder sig till de som är 65 år eller äldre, och som har en fysisk eller kognitiv funktionsnedsättning.

Artikelbild

| Matlagning. Stig Pettersson läser Folkbladet medan Sven Franzén skalar potatis. Caroline Bergfeldt hjälper till.

För att få plats här, för att komma ut lite några dagar i veckan och kanske avlasta en anhörig, ska man ha ett beslut från en biståndshandläggare. Just nu är sju personer inskrivna här.

– Det finns plats för några till! säger Caroline Bergfeldt och Inger Heinemark.

En dag här går från fika på morgonen, över lunch från det nya boendet i Åby, till att man åker hem på eftermiddagen. Nytt är en egen matlagningsdag en gång i månaden.

På onsdagen var det första gången. På menyn, som bestämts av deltagarna, stod kycklingfilé i ugn med rosépepparsås, sallad, mos av potatis och jordärtskockor och vaniljpannacotta med hallon.

Artikelbild

| Tummen upp. Stig Göran Karlsson gillar den nya matlagningsdagen.

– Jättekul! säger Stig Göran Karlsson, 64, och gör tummen upp för matlagningsdagen.

Han har lagat mycket mat, som grytor, tidigare, berättar han. Nu är det svårare, efter en stroke som gjort honom halvsidesförlamad.

Artikelbild

| In i ugnen. Inger Heinemark med kycklingen.

Stig Pettersson som gjort pannacottan och skalat potatis vilar sig ett tag i en fåtölj. När han får frågan hur gammal han är svarar han ”urgammal” för att sedan precisera sig till 90 år.

Han tycker också att det är kul med matlagning, något som han inte ägnar sig åt längre, hemma.

– Lite ombyte, säger han om att komma till dagverksamheten.

Rolf ”Roffe” Sundqvist, 87, som varit försäljare för Kronfågel är den som kommit med receptet till dagens kycklingrätt.

– Det blir en jättegod matstund, tipsar han.

Intill vid bordet sitter Sven Franzén, 85, som har Parkinsons men ändå skalar potatis med finess.

Inspirationen till att låta deltagarna själva vara med och laga mat har Caroline Bergfeldt, som är kostombud, fått av kommunens måltidsinspiratör Maria Tladi Lindquist, som också bidragit med uppläggningsfat, kandelaber och duk.