Blandade festivaler som riktar sig till en ung publik är en grundläggande orsak till de problem som fick FKP Scorpio att ställa in nästa års upplaga av Bråvallafestivalen. I en debattartikel som Folkbladet publicerade på sin hemsida igår argumenterar Mia Sköld (MP), gruppledare i kommunfullmäktige, för en ökad vuxennärvaro på festivalområdet.

– Det är hemskt att behöva sluta med festivaler. Jag har eviga minnen från egna festivalupplevelser och minns dem som något väldigt roligt.

Varför blir en festival tryggare med en äldre publik?

Artikelbild

| Åtgärder. Mia Sköld (MP) tycker att arrangören borde gå till botten med det som blviit fel.

– Vuxna kan prata med de yngre besökarna och agera som en dämpande effekt. Det är inte lika lätt att våldta någon i ett folkhav om ett gäng vuxna människor står omkring.

Min uppfattning är att Bråvalla har en spridd ålder?

– Många i min bekantskapskrets har inte lust att betala tusen kronor för att se ett band man inte känner till. Då har man istället valt att inte besöka festivalen.

– Sweden Rock exempelvis riktar sig till en speciell typ av musik som lockar en äldre publik. Det har i sin tur lett fram till en tryggare festivalmiljö.

Artikelbild

| Närvaro. Polisens tillgänglighet tros kunna ha höjt andelen anmälningar under Bråvallafestivalen.

Under Bråvallafestivalen anmäldes fyra våldtäkter, tjugotre sexuella ofredanden och ett sexuellt tvång. Polisen spekulerade i att den höga andelen anmälningar speglade en låg acceptansnivå hos festivalbesökarna.

– Det är otroligt positivt att flickor anmäler idag. Vi måste fortsätta att uppmana drabbade att anmäla alla övergrepp, säger Mia Sköld (MP) och förklarar vidare att en kameraövervakning skulle kunna förhindra våldsbrott och samtidigt hjälpa polisen lagföra de som begår brott.

– Det är nästan ett förakt åt de tjejer som vågar anmäla att de skyldiga inte blir dömda, säger hon.

I debattartikeln skriver Mia Sköld (MP) att hon mycket väl kan tänka sig enkönade festivaler - inte för att minska antalet övergrepp - utan för att på sikt främja ett jämställt samhälle.

– Vi måste kunna umgås med varandra och lära oss leva tillsammans. I ett jämställt samhälle våldtar vi inte varandra.

Kan inte en enkönad festival uppfattas som att dra alla över en kam?

– En enkönad festival behöver nödvändigtvis inte innebära en kvinnlig festival. Det kunde vara skönt om killarna kunde få ha sitt för sig själva.

Vad tycker du om arrangörens paus?

– Är de måna om sitt rykte borde de väl vara ännu mer måna om att lyssna till förslag på åtgärder. Man ska inte sluta med det som är roligt, utan gå till botten med det dåliga istället, säger Mia Sköld (MP)