Det surrar för fullt kring öppningen till den faluröda bikupan, specialdesignad för att passa in i miljön på Färgargården. Det är den första av två bikupor som ska stå här, bra placerade nära blommande fruktträd, Kneippens trädgårdar och Strömmens vatten.
I projektet Bin i stan samverkar lokala biodlare, konsultbyrån U&We och lokala företag.
Det fungerar så att företag hyr två kupor som sköts av bioodlarna. Syftet: att främja pollinering av växter i stan och slå ett slag för den insats bin och andra insekter gör. Honung till företaget och mer frukt och blomprakt i trädgårdar på tre kilometers radie från kuporna är en bonus av projektet.
Econova som är först ut i projektet i Norrköping har fått tillstånd att ha sina två kupor vid Färgargården.
– Vi är bivärd och visar på så sätt att vi vill vara med och skapa förutsättningar för pollinerande insekter. Pollinering är en ekosystemtjänst som vi är väldigt beroende av som människor, säger Eva Bökman, pressansvarig vid Econova.
Stadsodling är en stark trend i dag, och odling kräver bin, säger Bökman.
Målsättningen är att få med fler företag i projektet i Norrköping efterhand.
Biodlarna Mikael Källström och Göran Pettersson ska sköta bisamhällena på Färgargården. Det är Mikael Källström som designat och byggt den kupa som är först på plats. Bina flyttade in på onsdagskvällen och är redan i full gång med att samla nektar. Honungen påverkas inte av avgaser i stadsmiljön försäkrar Mikael Källström.
– Jag tror på hela idén: att få in pollinerande insekter i stadsbilden, säger Göran Pettersson som under lördagen kommer att visa exempel på olika insektshotell.
Ett tips är också att odla kryddväxter och lavendel om man vill hjälpa bin, humlor och fjärilar.
Trädgårdsdagen Trädgårdslust på Färgargården brukar locka flera tusen besökare, som kan botanisera bland växter och lokalt producerade varor och hantverk.
Klara Jarstad, växthusansvarig vid kommunen, ska prata om rabatter och perenna växter. Man kan också få tips om sin rhododendron av Rhododendronsällskapet.
För barnen finns det ett busfröområde, där de kan klappa kaniner och sitta på en traktor. Nytt för i år är ett samarbete med Ekoturen: barnen kan håva upp småkryp i Strömmen och sedan gå upp till Ekoturens buss och titta med lupp på vad de fått upp, berättar Carita Nordh vid Upplev Norrköping.