Eftersom han själv bor ett par kvarter bort har han kunnat följa bygget, från sin första egna skiss till att husen nu står helt klara.

– Det är härligt att se ens idéer bli verklighet och se att det blev som man hoppats på!, säger Vincent Cuclair när vi tar en rundtur i kvarteret.

De 27 lägenheterna är inrymda i u:et som vetter ut mot Pampusvägen, Travbanevägen och Riggargatan. Vincent Cuclair har hämtat sin inspiration från olika håll när han ritat fasaden och lägenheterna, ett "hopkok", som han säger:

Artikelbild

| Hans verk! Vincent Cuclair är arkitekten bakom kvarteret Jagaren i Lindö.

– Kommunen ville ha en småskalig arkitektur som passar in med småhusen runtomkring. Jag har valt långa fasader som delas in i små höga vertikala band. De påminner om sjöbodar på Västkusten och om höga smala hus i Holland.

Många detaljer är viktiga, men takens spetsar som sticker upp i skyn är kanske det mest iögonfallande. En arkitekt vet med sig att det oftast försvinner en del detaljer på byggvägen. Men för Vincent Cuclair var spetsarna viktiga.

– Det fick vi igenom och det är roligt att de finns med. De förstärker de smala fasaderna, säger han.

Att spetsutrymmet inuti lägenheterna skulle vara öppna, och inte igensatta med någon vind eller liknande, var också viktigt för arkitekten. Även om det här med ett elegant utseende allt som oftast inte är det viktigaste framför svenskarnas "funktionalitetsnorm".

Artikelbild

| Detaljrikt. Kvarteret är ett resultat av många idéer och variationer som inspirerat arkitekten.

– Sverige är ganska konservativt när det kommer till arkitektur. Det ska vara med funktionellt, gediget, landet lagom, inte sticka ut. Där har vi arkitekter ett jobb att utbilda gemene man, säger Vincent Cuclair.

Han tar några exempel, som att vissa tycker att det är svårt att mörklägga det ljus som fönstren i spetsarna släpper in. Eller att människor har sitt vardagsrum i stort sett bredvid trottoaren där folk går förbi och ser in.

Artikelbild

| Bubbelpool. Det finns utanför den gemensamma lägenheten i kvarteret.

– I Holland där jag kommer ifrån är det väldigt vanligt att man har vardagsrummet ut mot trottoaren. Här i Sverige är allt mer privat, men jag tycker ändå att man börjar öppna upp, säger han.

Om fasaderna utåt går i olika starka färger, har innergården fått en mera lugn ton. Fasadernas färger har dock plockats in i form av olikfärgade dörrar, som skapar en subtil variation. Samtliga balkonger, som finns i flera riktningar, är formade mot solen och omgärdas av genomskinligt glas. Och även om innergården inte blev så trång som Vincent Cuclair trodde, så bor man tätt – med mycket insyn – om man bor i Jagaren.

Artikelbild

| Möte. Kvarteret är ett resultat av svensk "falurödträtradition" och moderna detaljer.

– Jag tror det är bra att man "tvingas" umgås med sina grannar. Det är sunt! säger han.