Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett boende av rang

Egentligen hade Gunnar och Karin Wetterstrand redan hittat sitt spektakulära boende. Men så fick de nys om Katscha – och kunde inte motstå! Vi får väl se om de för alltid är fångade i dess nät?

Historisk utsikt. På flera sätt.

Historisk utsikt. På flera sätt.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2015-12-31 11:25

Wow! Det är förmodligen den första känslan de flesta får när de stiger innanför dörren hos familjen Wetterstrand – och rakt ut i vattnet. Det enda som skiljer huskroppen och vattenlinjen åt är de gigantiska panoramafönstren. Lite till höger tornar Arbetets museum upp sig, rakt över Strömmen Stadsmuseet. Det var för tre år sedan allt blev klart – de skulle få flytta in i just den lägenhet de hade önskat. Tre år av lägenhetssälj, mellanboende-boende och så flytt igen. Men nu är de på plats.

– Det har varit nästan tre år av väntan! säger Karin.

När Folkbladet får en rundvisning har det bara gått ett par dagar sedan inflytt och hela tiden ringer det hantverkare på dörren.

– Det är lite smådetaljer som ska fixas. Men så är det, menar Karin om att bo i en byggarbetsplats.

För utanför pågår färdigställandet fortfarande av Katscha – stans förmodligen mest spektakulära bygge just nu. Bara det att Strömmen fick torrläggas när grundfundamenten skulle gjutas, säger väl allt om läget. Karin och Gunnar ville bo på bottenvåningen, så nära vattnet som möjligt. Så blev det också.

– Gunnar älskar att fiska, så det kan väl inte bli mer perfekt, säger Karin.

Han hivar ut fiskespöt genom öppningen i fönsterpartiet och ställer upp på ett par bilder.

– Men vi får väl vara noga med att påpeka att det bara är på låtsas, jag vet faktiskt inte om det är tillåtet att fiska i den här delen av Strömmen, säger han.

Från början var de drygt 100 kvadraten uppdelade på fyra rum. Nu är det en trea, helt annorlunda från sin ursprungsritning.

– Vi ville ha en trea, så vi har suttit ned med arkitekt Ingrid Reppen, som ritat om, och om igen, säger Karin.

Till exempel är köket ändrat, och platsen för tvättmaskin och torktumlare, som nu ligger i en linje med köket, precis vid ena utgången till balkongen.

– Från början var den utgången från badrummet, säger Karin.

Sovrummet ligger ett par trappsteg upp, avskilt, bort från de stora fönstren sett. Innan de flyttade in i Katscha bodde de i kvarteret Järven. Nu får vi väl se om Katscha har fångat in dem i sitt nät för alltid, eller?

– Haha, ja, vi får väl se? De ska ju bygga i Inre hamnen, och där har vi hört att man kan få en egen båtplats utanför dörren. Det vore ju häftigt! säger makarna och skrattar.

Katscha

är ett flera tusen år gammalt nordiskt fångstredskap, som håller fiskarna levande under lång tid. Fiskarna simmar lätt in, men har svårt att hitta ut. Nutida katschor tillverkas av metallnät. Traditionellt användes träspjälor.

Det var IBAB som i samarbete med Arkitektur + Development RW vann markanvisningtävlingen om att få bygga på platsen. Företaget vill återställa mönstret i den åldriga stadsstrukturen i Holmenområdet, som efterkrigstidens byggnader slagit sönder genom sina långa och raka linjer, okänsliga för strömmens riktningsförändringar. Målet var att skapa ett samtida, självständigt karaktärsfullt landmärke i området som inramar ditt boende.

Källa: www.katscha.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om