Hälsa

Väldigt ofta mynnar diskussionen om kost och hälsa ut i frågan om kolhydratens vara eller icke vara. En fråga som enligt Fredrik Nyström, professor och överläkare, har ett självklart svar.

– Att kolhydrater inte är bra har man vetat i alla tider, tills man på 70-talet hittade på att det istället var fettet som var farligt.

Artikelbild

| Pasta finns i alla tänkbara former. Allt från risgrynsstora risoni till breda band och allt där emellan. Foto: Dan Strandqvist

– Det var den amerikanska fysiologen Ancel Keys som helt enkelt hittade på att det var fettet som var farligt. Tyvärr fick han de amerikanska politikerna att tro på det.

Studien som Fredrik Nyström hänvisar till är Ancel Keys ”Seven Countries studie”. Denna stora, väl marknadsförda studie, skapade en fettskräck som håller i sig än i dessa dagar. Keys ansåg sig ha forskat fram bevis för att intag av mättat fett var en av de tre stora faktorerna som påverkade hälsan mest.

Studien är idag skarpt ifrågasatt. Keys anklagas bland annat för att ha valt ut patienter som passade överens med sin forsknings tes.Han anses inte heller ha tagit hänsyn till vilket sammanhang det mättade fettet intogs. Åt man mycket kakor t ex, tog man bara hänsyn till hur mycket fett man fick i sig. Inte någonstans tolkades mängden socker in i studien.

– Sorgligt nog har också livsmedelsverket valt att tro på Keys teorier. Detta trots att det aldrig har funnit några bevis för att de stämmer. Snarare tvärtom, säger Fredrik Nyström.

Finns det inga risker med att överkonsumera fett?

– Nej, det har kommit rapporter om flera otäcka fleromättade fetter som visat sig kunna vara dödliga. Majsolja exempelvis innehåller mycket omega 6. Det finns många tecken på att fleromättade fettsyror som omega 6 är farligt, men vi har inte så mycket av det i Sverige.

Så det är kolhydrater vi bör undvika?

– Det är kolhydrater man blir tjock om magen av. Alla som dricker öl ser det. Öl består av massor av kolhydrater, av öl får du ölmage.

Många förespråkar råg, havre och fullkorn som ett hälsosamt alternativ?

– Det är ren marknadsföring. Folk försöker hitta på konstiga teorier som ska hjälpa dem sälja sitt spannmål.

– Kolhydrater är väldigt bra om man håller på att svälta ihjäl, för det är lätt att odla och det är energieffektivt. Men för kroppen är det dyrt då vi tenderar att bli tjocka av det och det dessutom inte är mättande.

Går det att bli klok på kost och hälsa?

– Absolut. De flesta blir ganska gamla och klarar sig länge och bra i Sverige.

Fredrik Nyström forskar om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Han undersöker hur blodsockerreglering, blodfetter, bukfetma och andra riskfaktorer påverkas av vad vi äter och dricker och hur vi tränar eller fryser.