Att läsa serietidningar är något han gjort ända sedan barnsben.

Faktum är att Kalle Anka hjälpte honom att lära sig läsa.

– Jag växte upp i ett hem med föräldrar som gillade att läsa allt möjligt och det gjorde att det fanns mycket tidningar hemma. Jag lärde mig läsa själv och det var till stor del genom Kalle Anka, säger Jens som till vardags arbetar politiskt och är Miljöpartist.

Artikelbild

| Det första och senaste numret av Kalle Anka.

Det första numret av Kalle Anka och Co kom ut i september 1948.

70 år senare är tidningen alltjämt populär.

Jens tror att är för att det finns ett djup hos karaktärerna som kanske inte går att hitta i andra serier.

– Kalle Anka är väldigt mänsklig. Han har dåliga egenskaper, han blir arg och frustrerad. Samtidigt är han ganska snäll så folk kan identifiera sig med honom. Sedan har vi farbror Joakim som jag skulle vilja påstå är huvudkaraktären. Han tillhör den gamla lutherska stilen, och menar att man ska jobba hårt och så. Även han har ju dåliga egenskaper. Han kan vara snål och ogin. Han är väldigt framgångsrik, men började som fattig och har fått kämpa. Det är det jag gillar med tidningen. Alla kan identifiera känslorna som man uppvisar.

Artikelbild

| Mimmi Pigg pryder hans mobil.

Jens började samla på serietidningar på allvar när han studerade. Under årens lopp har samlingen byggts på och i dag fyller den ett helt rum i hans bostad.

Omkring 30 000 tidningar finns där.

Artikelbild

| Jens har i stort sett varenda nummer av Kalle Anka. "De enda som saknas är ett par nummer från i fjol, men de ska jag skaffa", säger han.

Han har i stort sett samtliga nummer av Kalle Anka, men de utgör bara en liten del av samlingen.

Där finns också Marvel, Knasen, Lilla Fridolf med mera.

– Jag tycker om att läsa och gillar serietidningar. Intresset har aldrig försvunnit men det har fått en mindre roll ibland. Jag har ju haft ett liv också. Jag har träffat på folk som ger järnet och de tröttnar ju efter några år. Det hemskaste som finns är ju en komplett samling av någonting. Den är ju död.

Även om han slukar väldigt mycket i serietidningsväg är det Kalle som har en speciell plats i hans hjärta och det märks också. Hans mobiltelefon pryds till exempel av en Mimmi Pigg-figur och hans två söner är döpta till Alexander och Lucas efter Kalles kusin Alexander Lukas.

– Det var ju Kalle det började med och det har jag inte släppt.

Tror du att Kalle Anka och Co kommer att finnas kvar om ytterligare 70 år?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror serien kommer finnas kvar i någon form men inte i pappersversion.