Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljonbidrag trots misslyckat projekt

I sex år har en grupp skärgårdsbor i S:t Anna försökt att odla abborre i slutna system. Hittills har projektet fått bidrag på 22,4 miljoner kronor. Nu döms det ut av forskare. Trots det har projektet nyligen beviljats ytterligare bidrag.

Norrköping2012-07-29 23:50

- Vi var naiva när vi påbörjade projektet. Det går inte att odla abborre i Skärgården på grund av den låga temperaturen i vattnet. Fisken behöver minst 18 grader för att växa, säger Ola Öberg, forskningsingenjör vid institutionen för mark- och vattenteknik på Kungliga tekniska högskolan (KTH) som under perioden 2006 - 2010 bedrev projektet Abborrös tillsammans med Sankt Anna Fisk AB, eller Stanna Fisk AB som de då hette.

Syftet med projektet var att undersöka om det på ett miljövänligt sätt gick att odla abborre i slutna system direkt i havet - något som tidigare aldrig provats.

Redan efter tre år var det tänkt att fiskodlingen skulle ha kommit igång så pass att Sankt Anna Fisk kunde börja sälja abborre till restauranger i Stockholm. Om projektet lyckades planerade man att sälja systemet till utlandet och anställa mellan tio och 20 medarbetare.

Flopp

För två år sedan avslutades projektet, och samarbetet mellan KTH och Sankt Anna Fisk upphörde. Projektet, som kostat 22, 4 miljoner kronor och finansierats med bidrag från bland annat Europeiska fiskerifonden (EFF), visade sig vara en flopp. På sex år har Sankt Anna Fisk inte sålt abborre för mer än 142 739 kronor.

Läs mer i papperstidningen.

Malin Wernström

Fakta/Kustlandet
Kustlandet 2007-2013 är en ideell förening som bedriver landsbygdsutveckling utmed södra Sveriges ostkust. Föreningen Kustlandet driver bland annat ett Leaderprogram, som utgör en del av Landsbygdsprogrammet, samt ett Fiskeområde som ingår i Europeiska fiskefondens verksamhet.Kustlandets beslutande organ utgörs av representanter från den ideella, offentliga och privata sektorn. Programmen för Fiskeområdet och Leader drivs enligt utvecklingsplaner med fastställda riktlinjer och mål. Finansiering härrör huvudsakligen från Europeiska Unionen och svenska staten men regionala organisationer i Kalmar och Östergötlands län bidrar också, liksom de sex kustkommunerna Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Västervik, Oskarshamn och Mönsterås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om