Laddar...

Solcellsel ut på elnätet

KROKEK En privat solcellsanläggning i Krokek, har nu anslutits till allmänna elnätet. Det vill säga att ägaren Gunnar Sem, säljer överskottsproduktionen till ett kraftbolag och är därmed något av en pionjär inom Norrköpings kommun.

- Jag har hört att det finns en liknande anläggning på Vikbolandet, men visst känner jag mig som något av en pionjär som elförsäljare.

Och varför då denna satsning?

- Det känns väldigt bra rent miljömässigt med solcellsel, men det är också en ekonomiskt fördelaktig satsning, menar Gunnar Sem. Åtminstone på sikt.

Hur ser då ekonomin ut?

- Själva investeringskostnaden ligger på 90.000 kronor och nu räknar jag med att elen från solcellerna täcker 40 procent av husets årskonsumtion av el.

- Så enligt mina beräkningar har jag sparat in investeringskostnaden på 10-15 år och då räknar jag med att solcellsanläggningen kommer att fungera i ytterligare lika lång tid.

När säljer du el och hur går det till?

- Jag säljer av min elproduktion under hela åren, men framförallt under sommarhalvåret, när värmepumpen, som drar mycket el, är avstängd.

- Då lyser oftast den högra pilen på vår speciella elmätare, som E:on installerat, och det innebär att vi levererar ut elektricitet till allmänna elnätet medan en pil till vänster innebär att vi köper in el till huset.

- Här har jag märkt ytterligare en positiv sak, nämligen att en viss del energi produceras även när det inte är full sol ute, vilket jag inte hade trott.

Läs mer i torsdagstidningen

Här ska kommentarerna till forumet komma in via ajax, fungerar inte detta så har du en gammal webbläsare eller fel inställningar. läs mer här...

Norrköping


Senaste nytt från Wighs


Barnkammaren