Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De Geer, Kungsgård, Eber, Haga och...?

För första gången på 50 år startas en kommunal gymnasieskola i Norrköping. Och det blir med en inriktning som ligger i tiden.

Kvarnen. Det är här det nya lärlingsgymnasiet ska husera.

Kvarnen. Det är här det nya lärlingsgymnasiet ska husera.

Foto: Michael Svensson

NY SKOLA2016-11-09 20:00

Nyheten presenterades av rektor, lärare, politiker och ansvariga i Lekias butik på Ingelstaområdet på onsdagsförmiddagen. Det är nämligen här som lärlingseleven Simon Turesson gör sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) och det är just en lärlingsgymnasieskola som kommer att öppnas till höstterminen 2017: Norrköpings lärlingsgymnasium.

– Kvartetten har drivit på att bredda gymnasieverksamheten med en lärlingsutbildning och nu är jag väldigt glad att vi kommit hit. Vi har hittat ett koncept för Norrköping, sade Fredrik Franzén (L), vice ordförande i utbildningsnämnden och den som ansvarar för gymnasieutbildningen.

Simon Turesson går tredje året på lärlingsutbildningen på Kungsgårds handelsprogram. När han tar studenten till sommaren kommer han att ha spenderat ungefär 50 av de 100 veckorna som de tre åren på gymnasiet innebär, ute på en arbetsplats.

– Jag tror man lär sig mer genom att vara ute på en arbetsplats. Visst, jag skulle kunna lära mig allt genom att läsa en bok, men jag gillar att jobba med händerna! säger han och berättar att han känner sig som en i gänget i butiken.

Eleverna på lärlingsprogrammet har samma kunskapskrav på sig, som de som går "vanliga" handelsprogrammet där praktiken omfattar 15 veckor på de tre åren. Mer teoretiska ämnen läser eleverna i skolan, på arbetsplatsen får de kunskaper i ämnen som marknadsföring, försäljning och inköp, lagerhantering och lite ekonomi. Sedan kommer "fröken" på besök för att betygssätta.

– Jag träffar Simon och hans handledare Anita på Lekia varannan månad och då kommer jag hit för att se vad han gjort och vad han lärt sig. Sedan är det jag som sätter betygen, säger Linda Hjalmarsson som är lärare på handelsprogrammet på Kungsgård, och Simons handledare på skolan.

Och nu är tanken att fler ska få samma möjlighet till utbildning som Simon. I dag finns lärlingar på olika kommunala gymnasieskolor, till hösten 2017 ska utbildningen sammanfogas i "Kvarnen" i Västgötebacken.

– Vi kommer att erbjuda 10 olika program med 14 inriktningar. Sedan startar vi de som eleverna söker till. Vi tänker oss runt 70 elever per årskurs, säger Mikael Karlsson som kommer att bli rektor på den nya skolan.

Hur många lärare som kommer att anställas, vet han inte i dag.

– Vi väntar in elevernas val i januari. Då vet vi hur stort elevunderlag vi har, säger han.

Lärling

Norrköpings Lärlingsgymnasium startar ht 2017 och erbjuder följande utbildningar (där 50 procent av tiden är förlagd ute på en arbetsplats):

Barn - Fritid, bygg, fordon, handel, hantverks, hotell och turism, industri, restaurang- och livsmedel, VVS och Gymnasiesärskolan med inriktning handel, restaurang och fordon.

Man räknar med runt 70 elever per årskurs = 210-220 elever fullt utbyggt.

Det är det första kommunala gymnasiet som startas på 50 år.

Källa: Norrköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om